Φορείς ΑΠΕ προς κυβέρνηση: Σεβαστείτε τις υποχρεώσεις του κράτους

Ένα κράτος δικαίου πρέπει να σέβεται τις υποχρεώσεις του απέναντι στους επενδυτές, οι υπογεγραμμένες συμβάσεις με τις επιχειρήσεις δεν γίνεται να ανατρέπονται, αναφέρουν οι φορείς των ΑΠΕ.

Σε συνάντηση που είχαν με τον Κ. Χατζηδάκη εκπρόσωποι φορέων του χώρου, αλλά και επικεφαλής ξένων εταιρειών ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας δεσμεύτηκε ότι δεν προτίθεται να αιφνιδιάσει την αγορά σχετικά με το θέμα του ΕΛΑΠΕ. Του ελλείμματος δηλαδή που έχει δημιουργηθεί στον ειδικό λογαριασμό που πληρώνει τους παραγωγούς των ΑΠΕ, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ.

Στον απόηχο των σεναρίων που θέλουν το υπουργείο να εξετάζει την επιβολή στους παραγωγούς των ΑΠΕ ενός έκτακτου χαρατσιού, προκειμένου να μηδενισθεί το έλλειμμα, ο Κ. Χατζηδάκης δεσμεύθηκε στους φορείς του χώρου ότι δεν θα λάβει βεβιασμένες αποφάσεις. Επανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν εξαντλητικού με τους φορείς των ΑΠΕ να ζητούν από το υπουργείο να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και τις μελέτες βάση των οποίων έχει ξεκινήσει τις σκέψεις του για τον ΕΛΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, οι φορείς του χώρου ζητούν από το υπουργείο να τους δώσει την μελέτη που έχει γίνει για τη ΡΑΕ και να εμπλακούν οι ίδιοι στη σχετική μελέτη που εκπονεί ο ΔΑΠΕΕΠ. Επίσης ζητούν να τους κοινοποιηθούν οι έστω και προκαταρκτικές σκέψεις και προτάσεις του ΥΠΕΝ, προκειμένου να τοποθετηθούν μετά πάνω σε όλα αυτά.

Πρόθεση, όπως λένε οι φορείς των ΑΠΕ, είναι να συνδράμουν με ιδέες και προτάσεις σε έναν διάλογο που πρέπει να είναι ουσιαστικός κι ειλικρινής, όχι προσχηματικός, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις. Στην ουσία η πράσινη αγορά ζητά τον σεβασμό των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Πολιτεία έναντι των επενδυτών που επένδυσαν στη βάση των εγγυήσεων ενός συντεταγμένου κράτους που οφείλει να έχει συνέπεια και συνέχεια. «Ποιος επενδυτής θα επενδύσει σε μια χώρα που συνεχώς αθετεί τα συμφωνημένα;», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Επισήμαναν μάλιστα στο υπουργείο ότι μετά το New Deal που προκάλεσε χάος κι οδυνηρές συνέπειες στην επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο με αναστολή επενδύσεων, ελάχιστες εταιρείες παρέμειναν στο χώρο

Η «πράσινη» αγορά σημειώνει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από έναν συνδυασμό δύο κυρίως λόγων. Αφενός, της περσινής απόφασης για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ με ταυτόχρονη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η επιχείρηση και, αφετέρου, της μειωμένης Οριακής Τιμής Συστήματος και άλλων ευθέων ή εμμέσων επιπτώσεων της πανδημίας στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ.

Στην ουσία, η θέση τους είναι ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα να αξιοποιηθούν κρατικοί πόροι, όπως έχει αποφασίσει να κάνει π.χ. η Γερμανία, ενώ όσον αφορά στην χρηματοδότηση του ελλείμματος από ευρωπαϊκά κονδύλια, θα πρέπει η αγορά και η κυβέρνηση να συμφωνήσουν σε ένα ρεαλιστικό αίτημα που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική επίπτωση της πανδημίας και να το υποστηρίξουν όλοι μαζί με κάθε μέσο.

Το μήνυμα σε κάθε περίπτωση των φορέων των ΑΠΕ είναι ότι πρακτικές, όπως τυχόν επιβολή έκτακτης εισφοράς στις «ταρίφες» των επενδυτών και αλλαγή των συμβάσεων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2018/2001, σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, Γ. Περιστέρης, ο αντιπρόεδρος του φορέα Θ. Τσαντίλα, από την ΕΛΕΤΑΕΝ οι Π. Λαδακάκος και Π. Παπασταματίου, καθώς και στελέχη ξένων εταιρειών από τις Enel και EDF.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα