Φορέας εκπαίδευσης και ασφάλειας επαγγελματιών των ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Η ιδέα για θέσπιση ιδρύματος κέντρου διεθνούς εμβέλειας για την εκπαίδευση και την ασφάλεια δημοσιογράφων και επαγγελματιών των ΜΜΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σαν σπόρος μάλλον έπεσε από κάπου μέσα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η ουσία είναι ότι η ιδέα, πρόθεση, πρωτοβουλία -όπως θέλετε πείτε το- έγινε πράξη.

Το Διεθνές Κέντρο θα μελετά θέματα σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ, σε εμπόλεμες ζώνες, όσο και σε περιοχές όπου υπάρχει κρίση, αλλά και σε καθημερινά θέματα, όπου εμφανίζεται απειλή κατά των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ και της ελευθερίας της Ενημέρωσης.

Κύριο έργο του Διεθνούς Κέντρου θα είναι η εξειδικευμένη εκπαίδευση και προετοιμασία δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών (τεχνικών, φωτογράφων) των ΜΜΕ, όπως και η δημιουργία εργαλείων υποστήριξης για την προάσπιση του έργου τους σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές όπου αντιμετωπίζουν κρίση (φυσικές καταστροφές, ανθρωπιστική κρίση κ.ά.), σε κάθε μορφή απειλής. Επιπρόσθετα, θα παρέχει πρακτική εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνδρομή για την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού πριν και κατά τη δημοσιογραφική αποστολή και ψυχολογική υποστήριξη. Η εκπαίδευση θα γίνεται από το ΑΠΘ, από κοινού με μεγάλο δίκτυο συνεργατών και θα αξιοποιεί υλικό της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Την επιστημονική ευθύνη θα έχει το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, διευθυντής του οποίου είναι ο δραστήριος και με ευαισθησίες καθηγητής Νίκος Παναγιώτου.

Οκτώ φορείς συμφωνήσαν στην υπογραφή Μνημονίου (με την καλή έννοια) Συνεργασίας για τη δημιουργία του Κέντρου αυτού: Η Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ, η ΕΣΗΕΜΘ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΕΡΤ και η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα