

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε σήμερα υπέρ της επιβολής κυρώσεων στους «εξτρεμιστές» εποίκους στη Δυτική Όχθη, καταγγέλλοντας βιαιότητες που δημιουργούν τον κίνδυνο επιδείνωσης των περιφερειακών εντάσεων.
«Η αύξηση της βίας εξτρεμιστών εποίκων επιφέρει τεράστια δεινά στους Παλαιστίνιους. Διακυβεύει τις προοπτικές βιώσιμης ειρήνης και θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την περιφερειακή αστάθεια. Γι’αυτόν τον λόγο τάσσομαι υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε αυτούς που εμπλέκονται στις επιθέσεις στη Δυτική Όχθη», δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Η βία αυτή δεν έχει σε τίποτε να κάνει με τον αγώνα κατά της Χαμάς και πρέπει να σταματήσει», τόνισε.
Τη Δευτέρα στο πέρας του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι συζητήθηκε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ισραηλινών εξτρεμιστών στη Δυτική Όχθη. «Δεν υπήρξε ομοφωνία», είχε διευκρινίσει, προσθέτοντας ότι θα έκανε ωστόσο πρόταση στα κράτη μέλη.
Ο ισραηλινός στρατός κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς έπειτα από την πρωτοφανή σε βιαιότητα και μέγεθος επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Το Ισραήλ δεσμεύτηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η επίθεσή του στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 18.400 ανθρώπους, στην μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και ανηλίκους κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε σήμερα τη δήλωση αυτή στο πλαίσιο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον απολογισμό της ισπανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Πρέπει να πούμε αρκετά, αρκετά με τους θανάτους αθώων πολιτών στη Γάζα. Οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν αμέσως», δήλωσε κατά την συζήτηση αυτή ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας «ανθρωπιστικής ανακωχής».
Σχετικά Νέα
Αγνοείται κολυμβητής στο Ισραήλ μετά από σπάνια επίθεση καρχαρία: «Είδα αίμα και ακούστηκαν κραυγές»
Ένας κολυμβητής αγνοείται μετά από μια σπάνια επίθεση καρχαρία στα ανοικτά των ακτών του βόρειου Ισραήλ χθες, Δευτέρα. Το.
Η πολιτική του Τραμπ για τα κρυπτονομίσματα προκαλεί ανησυχία και χάσμα μεταξύ ΕΕ – ΕΚΤ
Γραμμές μάχης λαμβάνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν.
Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει «νέες ιδέες» για εκεχειρία
Αντιπροσωπεία της Χαμάς είναι καθ’ οδόν προς το Κάιρο για να συζητήσει με τους.
Μικρά κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών μετά τις αργίες
Επιστροφή στη δράση για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους τελευταίους να «ζυγίζουν».