Φον ντερ Λάιεν: Καλή η πρώτη συνάντηση με Ερντογάν

«Η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον να επανασυνδεθεί με την ΕΕ με εποικοδομητικό τρόπο» ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Καλή πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον να επανασυνδεθεί με την ΕΕ με εποικοδομητικό τρόπο. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για μια νέα δυναμική στη σχέση μας πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε tweet της.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, βρίσκονται σήμερα στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκαν με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η ΕΕ είναι ο νούμερο ένα εταίρος εισαγωγών και εξαγωγών της Τουρκίας», δήλωσε επιίσης η φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας τον ρόλο των οικονομικών σχέσεων στους διμερείς δεσμούς. Όσον αφορά τη συνεργασία για τη μετανάστευση, ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής».

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρουσίασαν στον Ερντογάν τους όρους της Ε.Ε. για σταδιακή επανάληψη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας

Αναφερόμενος στην κύρια ατζέντα που απασχόλησε τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ πέρυσι στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών και την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Έχουμε δει μια απο-κλιμάκωση, αυτό είναι θετική εξέλιξη». Παράλληλα, χαιρέτισε τις επερχόμενες συνομιλίες για το θέμα της Κύπρου που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν το μήνυμα ότι πρέπει να διατηρηθεί η ηρεμία, να μην υπάρξει επιστροφή γεωτρύπανων, ή έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και οι διαφορές με την Ελλάδα να επιλυθούν βάσει του διεθνούς δικαίου, αν απαιτείται, με παραπομπή τους στο διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε επίσης ότι «οι διαφορές παραμένουν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τομείς συνεργασίας, ειδικά στη Λιβύη, όπου η χώρα μετά τον πόλεμο έχει εισέλθει σε μια ομαλή πορεία προς τις εκλογές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα