

Ετοιμάζονται «περαιτέρω βήματα» αναφορικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν ήδη σημαντικό αντίκτυπο. «Οι κυρώσεις δαγκώνουν πολύ δυνατά, μπορείτε να πείτε», είπε στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk: «Η ρωσική οικονομία κλονίζεται.»
Ο πληθωρισμός στη Ρωσία εκρήγνυται, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί δραματικά, το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. «Αυτές οι κυρώσεις έπληξαν τον Πρόεδρο Πούτιν μέχρι τον πυρήνα», είπε η φον ντερ Λάιεν. Οι κυρώσεις στοχεύουν το πιο αδύναμο σημείο της Ρωσίας, δηλαδή την οικονομία της, η οποία είναι εξ ολοκλήρου προσανατολισμένη στην εξαγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
«Δεν τελειώσαμε. Προετοιμάζουμε περαιτέρω βήματα», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Όσον αφορά στην πιθανότητα τερματισμού των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι «τίποτε δεν αποκλείεται από το τραπέζι. Αυτό ήταν το σύνθημα ευθύς εξ’ αρχής».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι το ενταξιακό αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι «έθεσε μια διαδικασία σε κίνηση». Ερωτηθείσα σχετικά με τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ η Φον ντερ Λάιεν σημείωσε: «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς κριτήρια… Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάνουμε, ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εκπληρώσει αυτές τις προϋποθέσεις και να προχωρήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτός ο γενναίος λαός της Ουκρανίας και ο εξαίρετος πρόεδρος Ζελένσκι ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τις ζωές τους για τις αξίες μας».
Σχετικά Νέα
Με τεχνητή νοημοσύνη DeepSeek τα νέα μοντέλα BMW στην Κίνα
Η BMW ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης από την κινεζική startup.
Κίνα: Αύριο η εκτόξευση του Shenzhou 20 – Σε πλήρη εξέλιξη το διαστημικό πρόγραμμα
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι προχωρά την Πέμπτη, στην εκτόξευση της αποστολής Shenzhou-20, η οποία.
Μασκ: Από τον Μάιο θα αφιερώνω λιγότερο χρόνο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ – Η κρίσιμη δουλειά έχει επιτευχθεί
Ο Έλον Μασκ, ο επικεφαλής της Tesla και στενός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε.
Ινδία: Tουλάχιστον 26 νεκροί και 17 τραυματίες σε ένοπλη επίθεση κατά τουριστών στο Κασμίρ
Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν χθες Τρίτη στο ινδικό.