Φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα: Τα συμπεράσματα από Έλληνες καθηγητές στη Νέα Υόρκη και στη Σορβόννη

Για τους φιλοπαλαιστινίους φοιτητές του Κολούμπια ο κ. Γουργούρης μίλησε για ένα πολύ συγκεκριμένο αίτημα: Το πώς τα πανεπιστήμια θα αποδεσμεύσουν τα επενδυτικά τους κεφάλαια από εταιρείες οι οποίες είτε στηρίζουν, είτε επωφελούνται οικονομικά από τον πόλεμο του Ισραήλ.

Οι καθηγητές βρίσκονται κάπου στη μέση. Η δουλειά μας πάντοτε ήταν με μια έννοια να προστατεύσουμε τους φοιτητές μας, μερικοί εκ των οποίων πλέον έχουν συλληφθεί, είπε ο Στάθης Γουργούρης και επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να σταματήσουν, παρόλο που βεβαίως έχει γίνει καταστολή των συγκεκριμένων καταλήψεων, ενώ ήδη οι κινητοποιήσεις έχουν πλέον φύγει εκτός των αμερικανικών συνόρων».

Έχουν ακυρωθεί πολλές τελετές αποφοίτησης

Στο Κολούμπια δεν σταμάτησαν ποτέ οι παραδόσεις μαθημάτων, ούτε οι εξετάσεις , αλλά για πολύ μικρό διάστημα υπήρξε η εντολή να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης,, ενώ πλέον βρισκόμαστε σε μια φάση του πώς θα συνεχίσει η λειτουργία των πανεπιστημίων με αυτό το φαινόμενο, πρόσθεσε ο καθγηγητής του Κολούμπια και χαρακτήρισε πρωτοφανές ότι έχουν ακυρωθεί πολλές τελετές αποφοίτησης.

«Μέχρι πρόσφατα ήταν ταμπού να κυκλοφορείς με παλαιστινιακές σημαίες στο πανεπιστήμιο»
«Κάποιοι γονείς οι οποίοι έχουν πληρώσει τα δίδακτρα θα έχουν κάθε λόγο να παραπονούνται γιατί τα παιδιά τους, τελειόφοιτοι δεν θα πάρουν το πτυχίο τους με τον παραδοσιακό τρόπο. Σίγουρα παιδιά θα εμφανιστούν με παλαιστινιακές σημαίες για να πάρουν το πτυχίο τους κι αυτό θα ήταν πρωτοφανές στην Αμερική. Μέχρι πρόσφατα ήταν ταμπού να κυκλοφορείς με παλαιστινιακές σημαίες μέσα στο πανεπιστήμιο

Σε ερώτηση για το εάν το φοιτητικό κίνημα θα επηρεάσει τις αμεριανικές προεδρικές εκλογές ο κ. Γουργούρης απάντησε ότι «υπάρχουν πιθανότητες αυτή τη στιγμή να χάσει τις εκλογές ο Τζο Μπάιντεν και η νεολαία της χώρας σε μεγάλο βαθμό θα απέχει, ενώ ο Τραμπ έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες να νικήσει».

Τα πολύ ελίτ πανεπιστήμια, τα οποία είναι φιλελεύθερα πανεπιστήμια στην Αμερική, είναι στο στόχαστρο πολύ συντηρητικών δυνάμεων στο Κογκρέσο, επεσήμανε ο καθηγητής.

Γ. Πρεβελάκης: Τη δεκαετία του ’60 ήταν κινητοποιήσεις φοιτητών απέναντι στις κυβερνήσεις
Ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, τόνισε ότι στην Αμερική τη δεκαετία του ’60 και στηΓαλλία τον Μάη του ’68, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ήταν απέναντι στις κυβερνήσεις. «Στη Γαλλία τον Μάη του ’68 η διεκδίκηση ήταν να σπάσει ο συντηρητισμός της γαλλικής κοινωνίας. Ήταν οι φοιτητές απέναντι στην κυβέρνηση.
Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι συγκρούονται στην Αμερική και πολύ περισσότερο στη Γαλλία, με εισαγωγή παγκόσμιων προβλημάτων μέσα στις κοινωνίες, ενώ οι κυβερνήσεις παίζουν ένα ρόλο διαιτητή, δηλαδή προσπαθούν να βρούνε μια ισορροπία».

«Από τη μία η οργή για το τι παρατηρούμε να γίνεται στην Παλαιστίνη και αυτή τη φοβερή ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη μεριά, υπάρχει και ο φόβος να ξαναζωντανέψει αντισημιτισμός. Έχουμε μια παράταξη η οποία είναι υπέρ των Παλαιστινίων και μια παράταξη η οποία είναι υπέρ του Ισραήλ, αλλά θέλει να προστατέψει τη διαβίωση των Γάλλων Εβραίων, οι οποίοι αισθάνονται απειλούμενοι. Και φυσικά και οι φοιτητές οι οποίοι είναι εβραϊκής καταγωγής, οι οποίοι έχουν και αυτοί το δικαίωμα να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο», είπε ο Γιώργος Πρεβελάκης συμπληρώνοντας ότι:

«Η έξαρση του αντισημιτισμού όσο και η ισλαμοφοβία, είναι φαινόμενα τα οποία υπάρχουν στη γαλλική κοινωνία και τα οποία εντείνει και οξύνει, αυτή η πανεπιστημιακή κρίση.

Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ευθύνη να προστατέψει και τα δύο κομμάτια της κοινωνίας και τους μουσουλμάνους και τους Εβραίους από την έξαρση των ακροτήτων», τόνισε ο Γιώργος Πρεβελάκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα