

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας σε ξένο νόμισμα (IDR) στο ‘A’ από ‘A+’ προηγουμένως, με το outlook να είναι “σταθερό”.
Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την αυξημένη γεωπολιτική και στρατιωτική ένταση στην περιοχή του Κόλπου, την αναθεωρημένη αξιολόγηση των ευαίσθητων σημείων της οικονομίας της χώρας και την συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοσιονομικών του βασιλείου.
Μάλιστα, η Fitch προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν και νέες επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, δημιουργώντας οικονομική ζημιά, μετά το πρόσφατα κτύπημα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε βασικές πετρελαϊκές υποδομές του βασιλείου.
«Κατά την άποψη μας η Σαουδική Αραβία είναι ευαίσθητη στις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις», αναφέρει ο οίκος, ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία να εμπλακούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ιράν.
Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας επίσης συνέβαλαν στην υποβάθμιση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, το έλλειμμα θα φτάσει το 6,7% του ΑΕΠ το 2019 από 5,9% το 2018.
«Η περαιτέρω αποδυνάμωση των τιμών του αργού στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου για τις τιμές του Brent στα $62,5 το βαρέλι το 2020 και στα $60 το βαρέλι το 2021 θα δημιουργήσει δυσκολίες στη δημοσιονομική εξυγίανση και στον στόχο της κυβέρνησης για εξισορρόπηση του προϋπολογισμού μέχρι το 2023», αναφέρει.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Ανησυχίες βουλευτών για πιθανή μεταφορά S-400 από την Τουρκία στη Συρία
Την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη αποστολή του ρωσικού συστήματος S-400 που κατέχει η.
Πούτιν: Οι μάχες στην Ουκρανία ξαναρχίζουν – “Θετική” η Ρωσία σε ειρηνευτικές προτάσεις
Οι μάχες στην Ουκρανία αρχίζουν ξανά, μετά την εκεχειρία του Πάσχα, τόνισε ο πρόεδρος.
Νέα επίθεση Τραμπ στον επικεφαλής της FED – Τον χαρακτήρισε «τεράστιο loser»
Κατά του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, επιτέθηκε και πάλι ο.
Στις 23 Απριλίου πρόκειται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου
Η σορός του Πάπα Φραγκίσκου πρόκειται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μεθαύριο, 23 Απριλίου..