

Δεν νοείται αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας χωρίς την Τουρκία, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα παρακολουθεί εκ τους σύνεγγυς τις σχετικές ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μιλώντας σε από κοινού συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Ίγκλι Χασάνι, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας παρατήρησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση, στις 1 και 2 Μαρτίου, με θέμα «Η ασφάλεια της Ευρώπης και η Ουκρανία» και προσέθεσε:
«Ενώ από τη μία πλευρά γίνονται βήματα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, από την άλλη βλέπουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν μεταξύ τους να θέσουν σε λειτουργία έναν μεγάλο μηχανισμό διαβουλεύσεων. Σε αυτή την περίπτωση, πώς θα είναι η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας στο μέλλον; Βλέπουμε ότι τα ζητήματα μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας χωρίς το ΝΑΤΟ τίθενται από τώρα και συζητούνται από τους Ευρωπαίους ηγέτες».
Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές παρακολουθούνται στενά από την Τουρκία και υποστήριξε ότι «εάν η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας πρόκειται να αναδιαμορφωθεί, δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς την Τουρκία».
«Ένα άλλο σημείο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι μια προσέγγιση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας που αποκλείει την Τουρκία, που αποκλείει μια στρατιωτική δύναμη όπως η Τουρκία, δεν θα ήταν πολύ ρεαλιστική» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Σχετικά Νέα
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.
ΗΠΑ: Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται στο εξής να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες για να τις βραβεύουν με Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποιεί τους κανόνες.