

Θέμα εβδομάδων είναι η απόφαση της Φινλανδίας για το αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας, η οποία γνωστοποίησε ότι η σχετική συζήτηση στο φινλανδικό κοινοβούλιο θα ανοίξει την ερχόμενη Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι και στη Σουηδία έχει ανοίξει συζήτηση για ενδεχόμενη ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Νομίζω ότι θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Μέσα σε εβδομάδες, όχι μέσα σε μήνες», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.
Οι 200 βουλευτές της Φινλανδίας έλαβαν την περασμένη εβδομάδα μια «λευκή βίβλο», με εντολή της κυβέρνησης, που αξιολογούσε τις επιπτώσεις της ένταξης στο ΝΑΤΟ μαζί με άλλες επιλογές ασφάλειας, όπως οι αυξημένες διμερείς αμυντικές συμφωνίες.
Η έκθεση δεν έκανε συστάσεις, αλλά τόνισε ότι χωρίς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία δεν απολαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας παρόλο που είναι επί του παρόντος εταίρος στη συμμαχία.
Ανέφερε ότι η «αποτρεπτική επίδραση» στην άμυνα της Φινλανδίας θα είναι «σημαντικά μεγαλύτερη» εντός του μπλοκ, ενώ σημείωσε ότι η ένταξη φέρει επίσης υποχρεώσεις για τη Φινλανδία να βοηθήσει άλλα κράτη του ΝΑΤΟ.
Σχετικά Νέα
Ο Τραμπ θα παραστεί στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα πάει στην κηδεία του πάπα.
Ισόβια κάθειρξη για 23 δολοφονίες με ρατσιστικά κίνητρα στο Τέξας – Ο δράστης δήλωσε ένοχος «για να αποφύγει τη θανατική ποινή»
Ο δράστης της σφαγής του 2019 σε ένα σουπερμάρκετ της ισπανόφωνης κοινότητας του Ελ.
Τρόμος στο Ισραήλ: Καρχαρίες βγήκαν στα ρηχά
Ο δύτης αγνοείται στην ακτή της Χαντέρα στο Ισραήλ και εκφράζονται φόβοι ότι πέθανε.
Ρωσία: Σύμβουλος του Πούτιν ζητά «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ
Ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Κρεμλίνου, ο Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε σήμερα ότι θα.