Φινλανδία: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο άμεσης και απροειδοποίητης διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία καταρτίζει η Φινλανδία.

Οι σχέσεις της Μόσχας με το Ελσίνκι έχουν επιδεινωθεί ακραία μετά από την πρόθεση της φινλανδικής κυβέρνησης για έναρξη των συζητήσεων ένταξης της χώρας στο NATO.

Την Πέμπτη δημοσίευμα φινλανδικής εφημερίδας ανέφερε πως η ρωσική Gazprom μπορεί να διακόψει ακόμα και σήμερα την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία, με το Κρεμλίνο να προχωρά νωρίτερα την Παρασκευή σε διάψευση του εν λόγω σεναρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτροπή προετοιμασίας εκτάκτων αναγκών της Φινλανδίας συνεδρίασε για το θέμα, υπογραμμίζοντας πως είναι έτοιμη «για την αναστολή εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με το Reuters, το ρωσικό αέριο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος εισαγωγών αερίου στη Φινλανδία, αλλά μόλις το 5% ανέρχεται στην ετήσια κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Ωστόσο, διακοπή παροχής του ρωσικού αερίου θα ανάγκαζε μεγάλες επιχειρήσεις της Φινλανδίας να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την παραγωγή τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα