Φινλανδία: Περισσότερα μέτρα για να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα από τη Ρωσία

ΗΦινλανδία θα πάρει περισσότερα μέτρα για να σταματήσει την ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση μεταναστών αιτούντων άσυλο που φθάνουν στα σύνορά της από τη Ρωσία, κάτι που η χώρα και οι σύμμαχοί της παρουσιάζουν ως κίνηση από τη Μόσχα.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο δήλωσε σήμερα, ότι η χώρα του αναμένει να φθάσουν στα σύνορά της μέσω Ρωσίας περισσότεροι μετανάστες αιτούντες άσυλο και σχεδιάζει να λάβει περαιτέρω μέτρα για να ανακόψει τις ροές αφότου έκλεισε όλα τα σημεία εισόδου έκτος από ένα, τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών από διάφορες πηγές μας λένε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που κινούνται…Αν αυτό συνεχιστεί θα ανακοινωθούν περισσότερα μέτρα στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Πέτερι Όρπο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν.

Αρκετά φινλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα επικαλούμενα ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, ότι η κυβέρνηση έχει συνομιλίες για το κλείσιμο όλων των συνόρων.

Περίπου 900 αιτούντες άσυλο από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Κένυα, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Σομαλία, η Συρία, και η Υεμένη εισήλθαν στη Φινλανδία από τη Ρωσία τον Νοέμβριο, αριθμός αυξημένος λιγότερο από έναν ανά ημέρα προηγουμένως, σύμφωνα με τη φινλανδική συνοριοφυλακή.

Η Φινλανδία αποδίδει την αύξηση, στην αλλαγή που έχει γίνει στο πρωτόκολλο των ρωσικών συνόρων και κάνει λόγο για υβριδική επίθεση.

Λέει επίσης ότι η Μόσχα τους προωθεί στα σύνορα σε αντίποινα για την απόφαση της Φινλανδίας να αυξήσει την αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνείται. Η Φινλανδία εξόργισε τη Ρωσία όταν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, τερματίζοντας δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Φινλανδίας ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα συνδράμουν τη Συνοριοφυλακή τοποθετώντας προσωρινά εμπόδια σε κενά των συνόρων για να σταματήσουν όσους περνούν τα σύνορα μέσω των δασών.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του Πέτερι Όρπο, ότι η υπεράσπιση των φινλανδικών συνόρων είναι κοινή ευθύνη και η Σουηδία θα παράσχει βοήθεια αν η Φινλανδία τη ζητήσει.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία, ενορχηστρώνει την κατάσταση «με προφανή στόχο να προκαλέσει ευρύτερα προβλήματα και να διασπάσει τις χώρες της Δύσης».

«Αυτό είναι ένα εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και έχουμε κοινό συμφέρον στις προσπάθειες (της Φινλανδίας)» είπε.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα με τη Φινλανδία να αναπτύξει δεκάδες φρουρούς της στα σύνορά της και άλλο προσωπικό και εξοπλισμό για να συνδράμει στα σύνορα από αυτή την εβδομάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι η αμυντική συμμαχία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα αίτημα για συμμετοχή.

«Τις προηγούμενες εβδομάδες, η Μόσχα διευκόλυνε την άφιξη των μεταναστών στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, προκαλώντας το κλείσιμο των συνοριακών σημείων διέλευσης, χρησιμοποιώντας τη μετανάστευση ως εργαλείο για να ασκήσει πιέσεις σ’ έναν γείτονα και σύμμαχο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Το 2021 ένα μεταναστευτικό κύμα από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μέσω της Λευκορωσίας δημιούργησε ανθρωπιστική κρίση, για την οποία η Πολωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ότι προκλήθηκε σκόπιμα από το Μινσκ σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η ΕΕ. Η Λευκορωσία επανειλημμένα έχει αρνηθεί ότι μεταφέρει αεροπορικώς μετανάστες τους οποίους προωθεί σε όλη την έκταση των συνόρων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα