Site icon The Indicator

Φινλανδία: Περικόπτει τις εκτιμήσεις, προειδοποιεί πως η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει σε ύφεση

Το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη το 2023 και τόνισε πως η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει σε ύφεση.

Το υπουργείο τώρα προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1,7% το 2022 και κατά 0,5% στο επόμενο έτος, όταν τον Ιούνιο ανέμενε ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,4% σε αυτό το έτος και στο 1,1% το 2023.

“Αντιμετωπίζουμε μια περίοδο στασιμότητας της ανάπτυξης και δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος η οικονομία να καταλήξει σε ύφεση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

“Η αβεβαιότητα, οι ενεργειακές ελλείψεις, ο γρήγορος πληθωρισμός, η φθίνουσα αγοραστική ισχύς και η αύξηση των επιτοκίων, θα επηρεάσουν την ανάπτυξη της κατανάλωσης και των επενδύσεων παντού”, τονίζει το υπουργείο.

Εκτιμά δε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,5% αυτό το έτος, υψηλότερα από το 5,8% που αναμενόταν τον Ιούνιο, και στο 3,2% το 2023, έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,7%.

Exit mobile version