Η Φινλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναξοπλιστεί με νάρκες κατά προσωπικού, παρά τη Σύμβαση της Οτάβας, η οποία απαγορεύει αυτού του είδους τους εκρηκτικούς μηχανισμούς στις περισσότερες χώρες, δήλωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές.
Οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις αξιολογούν από το καλοκαίρι αν οι νάρκες κατά προσωπικού είναι αναγκαίες στη Φινλανδία, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
“Αυτή η αξιολόγηση παρακινήθηκε από διδάγματα που αντλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιδείνωση στην κατάσταση ασφαλείας”, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι μια έκθεση για το ζήτημα αυτό θα δημοσιευτεί το επόμενο έτος.
Η Φινλανδία υπέγραψε τη Σύμβαση της Οτάβας το 2012, αλλά εκτιμά ότι η κατάσταση ασφάλειας δεν είναι πλέον η ίδια σήμερα. Το Ελσίνκι έκτοτε κατέστρεψε όλες τις νάρκες στη φιλανδική επικράτεια, ένα εκατομμύριο.
Η σκανδιναβική χώρα, η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εγκατέλειψε δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Μια “σοβαρή συζήτηση για τις νάρκες” βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φινλανδία, τόνισε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο σε ομολόγους του από σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες του σε συνέντευξη Τύπου στη Σουηδία χθες Τετάρτη.
Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Κρίστεν Μίχαλ ενημέρωσε, με την ίδια ευκαιρία, ότι η χώρα του “ακολουθεί το φινλανδικό παράδειγμα”.
“Είμαστε μέλη της Σύμβασης της Οτάβας, επομένως διερευνούμε διαφορετικές επιλογές και νέες τεχνολογίες”, τόνισε ο Μίχαλ.
Από τη Δευτέρα, στη Σιέμ Ρεάπ της Καμπότζης διεξάγεται η 5η Διάσκεψη της Σύμβασης της Οτάβας, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και εξετάζει την πρόοδο της σύμβασης αυτής, η οποία απαγορεύει την απόκτηση, την παραγωγή, την αποθήκευση και τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού.
Η διάσκεψη ξεκίνησε λίγες ημέρες αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει το Κίεβο με νάρκες κατά προσωπικού για να επιβραδύνει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.
Η παράδοση ναρκών κατά προσωπικού στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ αποτελεί πρωτοφανή “πρόκληση” για τη Σύμβαση της Οτάβας, η οποία απαγορεύει αυτού του είδους τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, προειδοποίησαν οι χώρες που την έχουν υπογράψει.
Τη Σύμβαση έχουν υπογράψει 164 χώρες και περιοχές, ανάμεσά τους η Ουκρανία, αλλά όχι η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Οι νάρκες κατά προσωπικού συνεχίζουν να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν ανθρώπους, πολύ συχνά αμάχους, για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες αφού τερματίζονται ένοπλες συρράξεις. Θαμμένες ή κρυμμένες στο έδαφος, εκρήγνυνται όταν τις πλησιάσει ή τις αγγίξει οποιοσδήποτε.
Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι διεξάγει “γενοκτονικές δραστηριότητες” χρησιμοποιώντας νάρκες κατά προσωπικού στην Ουκρανία.
Σχετικά Νέα
-
Γερμανία: Σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το σχέδιο μαζικού επαναπατρισμού Σύρων προσφύγων
«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Συρία. Μια συζήτηση.
-
Σερβία: Ο Βούτσις επιμένει ότι οι φοιτητικές κινητοποιήσεις υποκινούνται από το εξωτερικό
Μερικές εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο τη στιγμή που εντός του.
-
ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η σύζυγός του θα αποκτήσουν δισέγγονο
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πέρασε κάποιους δύσκολους μήνες αλλά η Πρώτη.
-
Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας λέει ότι «υπάρχει μια ευκαιρία» για την απελευθέρωση όλων των ομήρων
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι «υπάρχει τώρα μια ευκαιρία» για την επίτευξη.