Φινλανδία: Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για στρατιωτική επίθεση

Η Φινλανδία «είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις απειλές της Ρωσίας για αντίποινα στα σχέδια της χώρας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και για στρατιωτικά μέσα πίεσης», σημείωσε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του στο Newsweek, επισημαίνοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και δεν απειλεί τη Ρωσία».

Το Κρεμλίνο τόνισε από την πλευρά του ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «είναι μια ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

«Το Ελσίνκι πρέπει να γνωρίζει την ευθύνη και τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο «θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικού-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τις απειλές που προκύπτουν για την εθνική ασφάλεια, ενώ λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία θα κόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Φινλανδία, με την διαχειρίστρια εταιρεία της σκανδιναβικής χώρας να δηλώνει ότι δεν υπάρχει «καμία απειλή» για την παροχή ενέργειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τη Fingrid, το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται σήμερα από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας. Η εισαγόμενη ποσότητα θα μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Σουηδία και, εν μέρει, από την εγχώρια παραγωγή.

Η Ρωσία και η Φινλανδία μοιράζονται σύνορα 810 μιλίων.


«Κρυφή πόλη» κάτω από το Ελσίνκι

Την ίδια στιγμή, σε άρθρο της η βρετανική Daily Mail αναφέρεται σε μία «κρυμμένη πόλη» κάτω από το Ελσίνκι που χτίστηκε για την… πυρηνική αποκάλυψη. Όπως μεταδίδει, η φινλανδική πόλη έχει 500 υπόγεια οχυρά όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 900.000 κάτοικοι, πάνω από το ένα τρίτο δηλαδή του πληθυσμού του Ελσίνκι.

Η Άννα Λεχτίραντα, υπεύθυνη επικοινωνίας στον δήμο του Ελσίνκι, ξεκαθαρίζει ότι οι Φινλανδοί δε θα «κάνουν πίσω» λόγω των απειλών του Πούτιν.

«Ως χώρα σε ουδέτερη ζώνη αισθανόμασταν πάντα ότι έπρεπε να προστατευτούμε και θα το κάνουμε» τόνισε, εξηγώντας ότι «τα υπόγεια καταφύγια χτίζονται καθώς έχουμε την εμπειρία του Σοβιετοφινλανδικού πολέμου του 1939 και του Β’ Παγκοσμίου.

Οι πόρτες εισόδου των καταφυγίων είναι τόσο παχιές που η πυρηνική έκρηξη δεν αφήνει καν βαθούλωμα, ενώ σε αυτόν τον χώρο μπορεί να σταθμεύσουν 50.000 λεωφορεία.

Η Φινλανδία θα γίνει το έκτο μέλος του ΝΑΤΟ που μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα