

Η είδηση του θανάτου του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ορκισμένου εχθρού του Ερντογάν, μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τουρκικών μέσων ενημέρωσης εν αναμονή της επίσημης αντίδρασης της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, όλα τα ΜΜΕ της Τουρκίας μετέδωσαν ως έκτακτη είδηση τις πληροφορίες για τον θάνατο του Γκιουλέν αλλά και την επιβεβαίωση πως ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης είναι νεκρός.
Η Hurriyet αναφέρει σε πρωτοσέλιδη ανάρτησή της: «Πέθανε ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Φετουλάχ (FETO), Φετουλάχ Γκιουλέν. Η υγεία του είχε επιδεινωθεί τελευταία. Είχε νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη και άνοια».
«Ο αρχηγός της FETÖ, που βρισκόταν πίσω από τη φονική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, φέρεται να πέθανε σε ηλικία 83 ετών στην Πενσυλβάνια», γράφει επίσης η Daily Sabah ενώ το Αnadolu αρκείται στην μετάδοση των αναφορών για τον θάνατό του στα social media.
Υπενθυμίζεται ότι είδηση του θανάτου του Φετουλάχ Γκιουλέν ανακοινώθηκε στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Herkul Nagme. Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι «το πνεύμα του Χοτζαεφέντι πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2024 και πληροφορίες για τις διαδικασίες ταφής θα κοινοποιηθούν αργότερα». Το Herkul Nagme συμπληρώνει ότι «ο δάσκαλός μας περπάτησε στον ορίζοντα της ψυχής του στις 21.20 το βράδυ, στις 20 Οκτωβρίου 2024, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για λίγο. Οι γιατροί του θα κάνουν δήλωση για τη διαδικασία του νοσοκομείου τις επόμενες ώρες».
Ποιος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν
Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτικός. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν και αναμείχθηκε ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο.
Gεννήθηκε στο χωριό Korucuk του Ερζερούμ το 1941 και διαπαιδαγωγήθηκε από τον ιμάμη πατέρα του. Από το 1959 έως το 1965 εργάστηκε ως ιμάμης, ιεροκήρυκας και καθηγητής Κορανίου. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας το 1963, διορίστηκε ως κεντρικός ιεροκήρυκας στο Κιρκλαρελί και στη συνέχεια διορίστηκε κεντρικός ιεροκήρυκας στη Σμύρνη το 1966.
Ο Γκιουλέν, συνελήφθη μετά το πραξικόπημα της 12ης Μαρτίου 1971 βάσει του άρθρου 163 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα για «προπαγάνδα» για την καταστροφή της κοσμικής τουρκικής τάξης και την ίδρυση «θρησκευτικού κράτους». Αφέθηκε ελεύθερος μετά την κράτηση για 6,5 μήνες.
Παρά τα εμπόδια από το στρατιωτικό νόμο και την αυτοεξορία από τη Σμύρνη στο Edremit, τα κηρύγματα του Γκιουλέν συνεχίστηκαν μέχρι το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου το 1980. Μετά το πραξικόπημα, το όνομα του Γκιουλέν προστέθηκε στη λίστα καταζητούμενων κι εκείνος βρισκόταν υπό συνεχή μετακίνηση ώσπου τελικά συνελήφθη, το1986.
Μετά το 1986-87 παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την ημέρα που πήγε στην Αμερική το 1999.
Το όνομα του Γκιουλέν άρχισε να αναφέρεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Η συνάντησή του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β‘, οι συναντήσεις του με αντιπολιτευόμενους πολιτικούς όπως η Τανσού Τσιλέρ, ο Μεσούτ Γιλμάζ και ο Μπουλέντ Ετσεβίτ αλλά και η αύξηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με το κίνημα του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ενίσχυαν συνεχώς τη φήμη του.
Εν μέσω εκστρατείας συκοφαντίας εναντίον του ο Γκιουλέν προτίμησε να μην επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το μήνυμά του κατά της βίας χαρακτηρίστηκε ξεκάθαρο: “Κάθε μουσουλμάνος δεν μπορεί να είναι τρομοκράτης και κάθε τρομοκράτης δεν μπορεί να είναι μουσουλμάνος”. Πρωτοστάτησε στο άνοιγμα εκατοντάδων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και παρά το κυνήγι μαγισσών στο οποίο υποβλήθηκαν τα αγαπημένα του πρόσωπα στην Τουρκία επέμεινε ότι η βία δεν είναι ποτέ μέρος της λύσης.
Σχετικά Νέα
Γιατί ο Τραμπ προανήγγειλε σημαντική μείωση στους επιπλέον δασμούς στην Κίνα
Σημαντική μείωση στους επιπλέον δασμούς της Κίνας προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα.
Δανία: Ο βασιλιάς Φρέντερικ θα επισκεφθεί τη Γροιλανδία
Ο βασιλιάς της Δανίας Φρέντερικ θα ταξιδέψει στη Γροιλανδία, μια ημιαυτόνομη περιοχή της Δανίας,.
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν εμβληματική μορφή αγάπης
«Σε έναν κόσμο διαρκούς και αυξανόμενης εχθρότητας, συγκρούσεων και μίσους, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν.
Ιορδανία: Εκτός νόμου τέθηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα
Η Ιορδανία έθεσε σήμερα εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την πιο ισχυρή ομάδα της.