Φερνάντο Μποτέρο: Το συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος του σπουδαίου Κολομβιανού ζωγράφου Φερνάντο Μποτέρο, χθες Παρασκευή. σε ηλικία 91 χρόνων.

Ο ταλαντούχος εικαστικός τις τελευταίες δύο δεκαετίες βρισκόταν και στην Ελλάδα, τον τόπο καταγωγής της αγαπημένης συζύγου, διακεκριμένης ζωγράφου και γλύπτριας Σοφίας Βάρη, η οποία έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού
Πληροφορούμενη τον θάνατο του Φερνάντο Μποτέρο, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο γλύπτης και ζωγράφος Φερνάντο Μποτέρο, με το αναγνωρίσιμο στυλ του, τις πληθωρικές φιγούρες του πάντα στο επίκεντρο των συνθέσεών του ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση της μοντέρνας τέχνης, που όπως ο ίδιος έλεγε, διεύρυνε και δόξαζε τον αισθησιασμό της ζωής.

Η σχέση του με τους Έλληνες
Ο Μποτέρο έχει μια ειδική σχέση με εμάς τους Έλληνες. Σύζυγος της γλύπτριας Σοφίας Βάρη επί 46 χρόνια η οποία έφυγε από τη ζωή το Μάιο, αγάπησε την Ελλάδα, εργάστηκε εδώ, στο σπίτι τους στην Εύβοια και πολλά έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στη χώρα μας. «Αγαπώ πολύ την Ελλάδα, γιατί μου αρέσουν οι Έλληνες, η φιλοξενία και η ζεστασιά τους» έλεγε. Ήταν μια από τις πολλές περιπτώσεις πολιτών του κόσμου που έχουν κλείσει στην καρδιά τους την Ελλάδα. Γι’ αυτό τον αποχαιρετούμε, σαν να ήταν ένας από μας.»