

Ακόμη και πάνω από το 5,1% ενδέχεται να ανέβει το επιτόκιο της Fed αν συνεχίσει να επιμένει ο πληθωρισμός, στις ΗΠΑ.
Αυτό είπε ο πρόεδρός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Κογκρέσο.
«Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα είναι ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, κάτι που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανόν να είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο», είπε ο Πάουελ, ο οποίος ανέφερε ότι το βασικό επιτόκιο της Fed, το οποίο αυξάνεται εδώ και έναν χρόνο με στόχο να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και πέραν του 5,1%, που θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι θα σταματούσε, .
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε αρχικά σε ισχυρές αυξήσεις των επιτοκίων αλλά από την 1η Φεβρουαρίου χαλάρωσε ελαφρώς τον ρυθμό, ανακοινώνοντας αύξηση μόνο 0,25%. Η τάση μπορεί να ανατραπεί, προειδοποίησε ο Πάουελ, και ο ρυθμός της αύξησης να επιταχυνθεί και πάλι.
«Αν και ο πληθωρισμός μετριάστηκε τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία μείωσής του στο 2% θα είναι μακρά και πιθανόν απότομη», σημείωσε ο επικεφαλής της Fed.
Η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει το πιστωτικό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης, ώστε να χαλαρώσει η πίεση των τιμών προς τα επάνω. Παρά τις προσπάθειες της Fed ωστόσο, η κατανάλωση παραμένει στα ίδια επίπεδα και τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός κατέγραψε νέα άνοδο, φτάνοντας το 5,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον δείκτη PCE (Ατομικές καταναλωτικές δαπάνες), τον οποίο προτιμά να παρακολουθεί η Fed γιατί πιστεύει ότι μετρά ακριβέστερα τον πληθωρισμό απ’ ό,τι ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Στόχος της Fed είναι να μειώσει τον δείκτη PCE στο 2%.
Σχετικά Νέα
Αεροσκάφος με 282 επιβάτες εκκενώθηκε στο Ορλάντο λόγω πυρκαγιάς στον κινητήρα
Ο κινητήρας ενός αεροσκάφους της Delta Air Lines τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ ετοιμαζόταν να.
Bloomberg: Πιθανές συνομιλίες ΗΠΑ με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους την Τετάρτη
Συνομιλίες θα πραγματοποιήσει πιθανόν η Ουάσινγκτον, την Τετάρτη στο Λονδίνο, με Ουκρανούς και Ευρωπαίους.
Μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ με εντολή Τραμπ σε ένδειξη πένθους για τον πάπα Φραγκίσκο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημόσια.
Πάπας Φραγκίσκος: Χιλιάδες πιστοί σε όλον τον κόσμο θρηνούν τον θάνατο του «ποντίφικα των φτωχών»
Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε όλον.