Φάουτσι: Ραντεβού το φθινόπωρο με την κανονικότητα

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και τις εξετάζουμε σοβαρά, τονίζει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Φάουτσι σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

«Κάποιες μας ανησυχούν λιγότερο από άλλες, ενώ οι δυνατότητες άλλων μας προβληματίζουν περισσότερο και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το εμβόλιο τις καλύπτει», σημειώνει αναφέροντας ως παράδειγμα την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής η οποία είναι πιο μεταδοτική, ενώ και τα αντισώματα από τα εμβόλια έχουν περίπου 5 φορές μικρότερη αποτελεσματικότητα.

«Δεν θα με εξέπληττε αν η Ελλάδα είχε τις δικές της παραλλαγές, τις οποίες πρέπει να απομονώσει, για να σιγουρευτεί ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιεί είναι πράγματι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις», υπογραμμίζει ο κ. Φάουτσι.

Οσον αφορά το ποιο εμβόλιο θα έκανε, δηλώνει ότι θα έκανε όποιο ήταν άμεσα διαθέσιμο. «Δεν θα περίμενα κάποιο συγκεκριμένα».

Ερωτηθείς τι θα συνιστούσε σε έναν εμβολιασμένο Αμερικανό για το αν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, απαντά: «(….) Αν το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα μειωθεί αρκετά και ο Έλληνας εμβολιαστεί, ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις της μόλυνσης, νομίζω ότι σταδιακά τα ταξίδια θα ήταν επιτρεπτά και προτεινόμενα. Επειδή όλοι θέλουν να επανέλθουν στο φυσιολογικό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, πιστεύουν ότι ένα από τα πιο όμορφα μέρη να ταξιδέψει κανείς είναι η Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να το κάνουν αυτό».

Σχετικά με την επιστροφή στην κανονικότητα, ο καθηγητής απαντά: «Ελπίζω πως στο τέλος του φθινοπώρου και στο τέλος του τρέχοντος έτους θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε ένα σημαντικό βαθμό κανονικότητας. Ισως όχι απόλυτης κανονικότητας, όπως ήταν πριν συμβούν όλα αυτά. Αλλά νομίζω ότι από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους θα είμαστε σταδιακά σε θέση να κάνουμε μερικά από τα πράγματα που δεν κάνουμε τώρα. Όπως σπορ, εξόδους σε εστιατόρια, διασκέδαση, πράγματα που δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε. Το ελπίζω. Θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, αίροντάς τα σταδιακά, αλλά και από το να εμβολιάσουμε επιτυχώς ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα