Φάμελλος: Η ΝΔ οφείλει να λύσει την κρίση που δημιούργησε στην αγορά ηλεκτρισμού

«Ο Μίκης Θεοδωράκης δε φεύγει και δε θα φύγει ποτέ από τις καρδιές μας. Εκεί που έχει χαράξει ανεξίτηλα ήχους, μνήμες και συναισθήματα αυτός ο μεγάλος δημιουργός και θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει την Ελλάδα διεθνώς».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο σημαντικό ρόλο του πολιτισμού, στην ανάγκη της κοινωνίας για πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία, για ανθρώπους του πνεύματος, στην έμπνευση και τη στήριξη που προσφέρουν στην διεκδίκηση των κοινωνιών για ένα καλύτερο μέλλον και τόνισε ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού χρειάζονται περισσότερη στήριξη από την πολιτεία, καθώς έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, αλλά παραμένουν χωρίς στήριξη.

Ο Σ.Φάμελλος επικεντρώθηκε στο κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας και ειδικότερα στις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα που πλήττουν τα νοικοκυριά και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12%. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιπλέον μείωσε το ΦΠΑ στην ενέργεια τον Μάϊο του 2019 από 13% σε 6%, ελάφρυνση όμως που δεν βίωσαν οι καταναλωτές αφού «χάθηκε» με την πρώτη πράξη «σωτηρίας» της ΔΕΗ «αλά ΝΔ», τον Σεπτέμβριο του 2019, με την περί το 20% αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έβγαλε στη συνέχεια τη ΔΕΗ από το ζουρλομανδύα του δημοσίου, όπως δήλωνε τότε, με την κατάργηση της διαφάνειας, του ΑΣΕΠ, στις προσλήψεις στη ΔΕΗ, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και την κατάργηση του πλαφόν στις αποδοχές των Διευθυντικών στελεχών της εταιρείας. Επί ΝΔ οι διευθυντικές θέσεις αυξήθηκαν από τριάντα (30) σε ενενήντα (90) ενώ η αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ εξαπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αμοιβή που φτάνει πλέον στο προκλητικό ύψος των 350.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση ΝΔ επιλέγει, υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος, να αφήνει αρρύθμιστη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα η Ελλάδα να «αναδειχθεί» σε πρωταθλήτρια ακρίβειας ρεύματος στην Ευρώπη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εν μέσω καύσωνα.

Μετά την αισχροκέρδεια το πρώτο εξάμηνο του 2020 που οι προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, έφτασαν να πωλούν ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική τιμή, ακολούθησε η εκκίνηση λειτουργίας του Μοντέλου-Στόχου και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, χωρίς όμως επαρκή εποπτεία, με αποτέλεσμα τη χειραγώγηση τιμών και τη δημιουργία συνθηκών ολιγοπωλίου, γεγονός που καταγγέλλει και η ενεργοβόρος βιομηχανία της Ελλάδας. Σε αυτά τα «παιχνίδια» εκατομμυρίων ευρώ συμμετείχε και η ΔΕΗ.

Η ελληνική πολιτεία οφείλει να παρέμβει έστω και τώρα με:

-Την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στο ρεύμα, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά

-Μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

-Εποπτεία και έλεγχο των τιμών και της αγοράς από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και την Επιτροπή Ανταγωνισμού

-Ενεργειακό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες και τις ανάγκες του Συστήματος ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

-Μία ΔΕΗ που θα συγκρατεί τις τιμές και δε θα συμμετέχει σε «παιχνίδια» στην αγορά ηλεκτρισμού με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία αλλά που θα επιτελεί τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο

Ο Σ.Φάμελλος είπε χαρακτηριστικά: «Το καλοκαίρι είδαμε να καταρρέει στην πράξη η πρόχειρη και χωρίς σχέδιο εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, αφού μπήκαν στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης για να καλυφθεί η ζήτηση στον καύσωνα. Φανταστείτε πόσο πρόχειρος ήταν ο σχεδιασμός τους ώστε τον πρώτο χρόνο δεν μπορούσαν να καλύψουν τη ζήτηση».

Στάθηκε κλείνοντας στα όσα μεταφέρουν οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ειδικά στην Θεσσαλονίκη, σε συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, κυρίως διαδικτυακά, από την αρχή της πανδημίας. «Επικροτούν τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναδεικνύουν σοβαρές ελλείψεις της κυβερνητικής πολιτικής. Μάς μεταφέρουν ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και στην ουσία δε συνομιλούν με την κυβέρνηση. Ήμασταν οι πρώτοι που αναδείξαμε το ότι η Θεσσαλονίκη απουσιάζει πλήρως από το Ταμείο Ανάκαμψης – Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», κάτι που αναγνωρίζουν οι φορείς της πόλης. Η αίσθηση που έχω αποκομίσει προσωπικά, από τις συναντήσεις και τις περιοδείες στην περιφέρειά μου, τη Β’ Θεσσαλονίκης, είναι πως η επάρκεια και η «επιτελικότητα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αρχίσει να αποδομείται πλήρως. Η κοινωνία δεν εμπιστεύεται πλέον τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποδείξει ότι έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που μπορεί να το εφαρμόσει και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».​

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα