Φάμελλος: Έρχονται τριπλάσιοι λογαριασμοί στο ρεύμα τον Ιανουάριο και η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο

Η κυβέρνηση αδυνατεί να υπολογίσει το μέγεθος των αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος και με την πολιτική της τροφοδοτεί την ακρίβεια, ανέφερε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«ΗΕλλάδα κρατάει τα ‘σκήπτρα’ της ακρίβειας στην ενεργειακή κρίση. Βρισκόμαστε στην πρώτη θέση της χονδρεμπορικής για το Νοέμβριο, 228 ευρώ τη μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει τριπλάσια τιμή ρεύματος στους λογαριασμούς που θα έρθουν τον Ιανουάριο και θα το δείτε, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να εκτιμήσει, ούτε καν τις αυξήσεις που έρχονται”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι ο κίνδυνος της ενεργειακής φτώχειας είναι ορατός, γιατί τα νοικοκυριά θα έχουν αδυναμία να πληρώσουν το ρεύμα.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι την ίδια ώρα που “η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εργαλειοθήκη της για την ακρίβεια τον Οκτώβριο, είπε να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις”, δεν αποδέχθηκε, ούτε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που θα είχε άμεσο όφελος για τα νοικοκυριά, ούτε και την τροπολογία για να μην κόβεται το ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά. “Το πρόβλημα στην ενέργεια δεν είναι μόνο εισαγόμενο. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το λέει η ελληνική βιομηχανία, η οποία εγγράφως, τρεις φορές έχει μιλήσει για ολιγοπώλιο στην αγορά ενέργειας, για έλλειψη ελέγχου και για χειραγώγηση τιμών ενέργειας. Είστε υπουργοί Οικονομίας σε μια χώρα που έχει καρτέλ στην ενέργεια και το λέει η βιομηχανία της. Θα μας απαντήσετε για αυτά;”, ρώτησε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναφερθεί στη συνέχεια και στις ιδιωτικοποιήσεις:

“Έχουμε ιδιωτικοποιήσεις σε όλες τις ενεργειακές εταιρείες. Στο ΔΕΔΔΗΕ δίνεται το 49% ενός φορέα που έχει σίγουρα κέρδη, το έσοδο του είναι 7% σταθερό, είναι μονοπώλιο, και ταυτόχρονα ο επενδυτής φαίνεται ότι δεν υποχρεούται να κάνει επενδύσεις. Τη ΔΕΠΑ υποδομών, με τρεις εταιρείες υποδομών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τη δίνετε σε έναν ιδιώτη, στον οποίον ιδιώτη συμμετέχει το ιταλικό Δημόσιο αλλά όχι το ελληνικό Δημόσιο. Με την πώληση της ΔΕΗ χάνουμε ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό εργαλείο. Και μετά βγαίνουν οι κ.κ. Σταϊκούρας και Σκρέκας και λένε ‘θα ζητήσουμε από τη ΔΕΗ και από τη ΔΕΠΑ υποδομών να μειώσουν τις τιμές και να κάνουν εκπτώσεις’ ενώ ταυτόχρονα τις πουλάνε, για να μην έχουν εργαλεία να ζητήσουν στήριξη των καταναλωτών”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα