Facebook: Αυστηροί κανόνες για τις πολιτικές διαφημίσεις

Πιο αυστηρούς κανόνες για τις πολιτικές διαφημίσεις αλλά και εργαλεία για τον περιορισμό των παρεμβάσεων στις εκλογές της Ινδίας, της Ουκρανίας και την Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους επόμενους μήνες, θα εφαρμόσει το Facebook, σύμφωνα με το Reuters.

Η αγορά διαφημίσεων στο Facebook ενδέχεται να παραβιάζει τους εκλογικούς κανόνες και την πολιτική του κοινωνικού δικτύου.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι το τελευταίο διάστημα υπό πίεση από τις Αρχές διεθνώς, ενώ την περασμένη χρονιά εισήγαγε διάφορες πρωτοβουλίες για να αυξήσει την εποπτεία των πολιτικών διαφημίσεων.

Ξεκινώντας από τη Νιγηρία, μόνο οι διαφημιστές που βρίσκονται στη χώρα θα μπορούν να κάνουν προεκλογικές διαφημίσεις, κάτι που ίσχυσε και κατά τη διάρκεια δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, πέρυσι.

Η ίδια πολιτική θα εφαρμοστεί και στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Οι εκλογές στη Νιγηρία είναι στις 16 Φεβρουαρίου ενώ στην Ουκρανία στις 31 Μαρτίου.

Στην Ινδία, που προσέρχεται στις κάλπες την άνοιξη, το Facebook θα τοποθετήσει τις εκλογικές διαφημίσεις σε διαδικτυακή βιβλιοθήκη με δυνατότητα αναζήτησης, από τον επόμενο μήνα, είπε στο Reuters o Rob Leathern, διευθυντής διαχείρισης προϊόντος στην εταιρεία.

Το δίκτυο πιστεύει ότι κρατώντας τις διαφημίσεις σε βιβλιοθήκη για επτά χρόνια είναι βασικό κομμάτι της μάχης κατά οποιασδήποτε εμπλοκής. Η βιβλιοθήκη στην Ινδία θα περιλαμβάνει πληροφορίες επικοινωνίας κάποιων αγοραστών ή τα επίσημα πιστοποιητικά κανονιστικών ρυθμίσεων τους.

Για τους ιδιώτες που αγοράζουν πολιτικές διαφημίσεις, το Facebook δήλωσε ότι θα διασφαλίσει πως τα ονόματά τους αντιστοιχούν με έγγραφα που έχουν εκδοθεί από το κράτος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβει μία έκδοση αυτού του συστήματος διαφάνειας ενόψει ευρωεκλογών του Μαΐου.

Eκλογές διεξάγονται φέτος, μεταξύ άλλων, στην Αυστραλία, την Ινδονησία, το Ισραήλ και τις Φιλιππίνες, για τις οποίες το Facebook σημειώνει ότι ακόμη εξετάζει τις πολιτικές που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα, αναμένεται ένα νέο σετ εργαλείων μέχρι τα τέλη Ιουνίου, την ώρα που άλλοι εργαζόμενοι του κοινωνικού δικτύου επικεντρώνονται στην εξακρίβωση προβληματικής συμπεριφοράς η οποία δεν σχετίζεται ωστόσο με τις διαφημίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ερευνητές που εργάζονται για επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας συμπέραναν ότι η ρωσική Υπηρεσία Ερευνών Ιντερνετ χρησιμοποίησε διαφημίσεις στα social media και κανονικά posts σε μη αυθεντικούς λογαριασμούς για να προωθήσει τον υποψήφιο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε εκατομμύρια αμερικανούς. Η Ρωσία πάντως αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα