Φ. Λεκλέρκ: Σε οριακή κατάσταση η υποδοχή και τα προγράμματα στέγασης

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα στο προσφυγικό ζήτημα, με τις αφίξεις προσφύγων να αυξάνονται, τα κέντρα των νησιών υπερπλήρη και τις δυνατότητες φιλοξενίας στην ενδοχώρα πια να φτάνουν στα όριά τους, ανέλυσε μιλώντας χθες στο ΑΠΕ ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (Υ.Α.) για τους Πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ.

Την ίδια ώρα, από τη Γερμανία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς τόνισε ότι θεωρούν πως «η δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι επιτυχία και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται», προσθέτοντας ότι:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θέλει να εργαστεί περαιτέρω στο πλαίσιο αυτής της δήλωσης και σε αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας να αυξηθούν γρήγορα και σημαντικά οι αριθμοί των επιστροφών. Η νέα ελληνική κυβέρνηση -το τονίζω ακόμη μία φορά- συμμερίζεται αυτή την άποψη και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα σωστά βήματα και στεκόμαστε έτοιμοι να τη στηρίξουμε τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. όσο και διμερώς».

Παράλληλα χθες συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, κατά την οποία σύμφωνα με το υπουργείο “επιβεβαιώθηκε η ιδιαίτερη σημασία που έχει η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016 και η τήρησή της από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη”.

Ο Γ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε επίσης τον επίτροπο ότι αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες την κατάσταση που αντιμετωπίζει και θα καταθέσει, επίσης, σκέψεις και προτάσεις στο πλαίσιο της αρχής της υπευθυνότητας, αναμένοντας, στη συνέχεια, τη στήριξη της Ε.Ε.

Επιστρέφοντας στον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας, που την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στη Μυτιλήνη, μιλώντας στο ΑΠΕ ανέφερε ότι τους ανησυχεί το ότι “στη Μόρια δεν πιστεύουμε πως οι λύσεις μπορούν να βρεθούν με τρόπο αυτόματο ή εύκολο».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα νησιά περίπου 7.000 άτομα με άρση γεωγραφικού περιορισμού, που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να φύγουν και να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα. Μάλιστα, αναρωτιέμαι γιατί δεν φεύγουν. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις φιλοξενίας, άρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργήσουμε επιπλέον θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν αυτοί οι άνθρωποι» είπε ο Φ. Λεκλέρκ και τόνισε πως «πιστεύει ότι οι επιστροφές στην Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς».

“Δύσκολο για την Ελλάδα”

Ο Φ. Λεκλέρκ σημείωσε ότι το 2015 «είχαμε μόνο 1.000 θέσεις φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο, αυτή τη στιγμή έχουμε 50.000 θέσεις φιλοξενίας», τονίζοντας όμως πως «αυτά δεν είναι αρκετά γιατί οι ανάγκες είναι πολύ παραπάνω από τις διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας». Και προσέθεσε: «Και δεν είναι εύκολο για την Ελλάδα να δημιουργήσει επιπλέον θέσεις φιλοξενίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες. Είναι δύσκολο να δημιουργήσεις ξαφνικά ένα νέο καταυλισμό, είναι δύσκολο να βρεις νέα διαμερίσματα γιατί είναι στα όρια του το πρόγραμμα. Άρα αυτό χρειάζεται χρόνο και δεν μπορούμε φυσικά να επεκτείνουμε τη δυναμικότητα του συστήματος υποδοχής επ’ άπειρον. Αυτό λοιπόν που πρέπει να δούμε είναι εναλλακτικές ευέλικτες λύσεις».

Σε σχέση με την σημερινή κατάσταση ο επικεφαλής της Υ.Α. ανέφερε πως «το 2015-2016 η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική. Τότε, παρ’ όλο που είχαμε μεγάλους αριθμούς προσφύγων, οι άνθρωποι έμεναν στα νησιά για περίπου 48 ώρες και μετά μετακινούνταν και συνέχιζαν το ταξίδι τους. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια κατάσταση που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή προσοχή μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε κατά μέσον όρο 200 αφίξεις την ημέρα, το θέμα όμως είναι ότι αυτές οι αφίξεις συμβαίνουν όταν τα κέντρα υποδοχής είναι υπερπλήρη”.

Τέλος, υπογράμμισε ότι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, με προγράμματα μετεγκατάστασης επισημαίνοντας ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σύνολο 4.400 ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα”.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα