Ευρωζώνη: Πλεόνασμα 35,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Σημαντική αύξηση σημείωσε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης τον Ιούνιο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με βάση τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα. Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές το πλεόνασμα βασίζεται κυρίως στις υψηλότερες εξαγωγές αγαθών και στις χαμηλότερες εισαγωγές των χωρών της ευρωζώνης τον συγκεκριμένο μήνα.

Με βάση τα προσαρμοσμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το «μπλοκ» των 20 χωρών του ενιαίου νομίσματος κατέγραψε πλεόνασμα 35,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο έναντι πλεονάσματος 7,9 δισ. ευρώ τον Μάιο, ενώ με βάση τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία, υπήρξε πλεόνασμα 36,8 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,5 δισ. ευρώ έναν μήνα νωρίτερα.

«Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ζώνης του ευρώ κατέγραψε πλεόνασμα 36 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023, αυξημένο κατά 28 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική έκθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλεονάσματα καταγράφηκαν στα αγαθά (39 δισ. ευρώ), τις υπηρεσίες (8 δισ. ευρώ) και το πρωτογενές εισόδημα (4 δισ. ευρώ) αλλά αντισταθμίστηκαν – εν μέρει όπως επισημαίνεται σχετικά – από έλλειμμα στο δευτερογενές εισόδημα (15 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, για το 12μηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, η ευρωζώνη κατέγραψε έλλειμμα στο ισοζύγιο της τάξης του 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης (9 δισ. ευρώ) έναντι πλεονάσματος 1% (123 δισ. ευρώ) το προηγούμενο αντίστοιχο 12μηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η ευρωζώνη τον Ιούνιο παρουσίασε μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη σημαντική μείωση εισαγωγών από Ρωσία και Κίνα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και του ανταγωνισμού με το Πεκίνο σε διάφορους τομείς τεχνολογίας.

Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,3%, την ώρα που οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 17,7%. Αντιθέτως, έναν χρόνο νωρίτερα – και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2022 – η ευρωζώνη είχε παρουσιάσει μεγάλο έλλειμμα ύψους 27,1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα