

Πτωτικές τάσεις συνέχισαν να δείχνουν οι τιμές σε επίπεδο χονδρικής στην ευρωζώνη και τον Οκτώβριο, αν και ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με τον μήνα που προηγηθεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Eurostat, ο δείκτης τιμών παραγωγού στο σύνολο των χωρών της κοινής ισοτιμίας παρουσίασε μείωση κατά 3,2% ετησίως τον Οκτώβριο, μετά τη μείωση κατά 3,4% που είχε προηγηθεί.
Για την Ελλάδα η πτώση ήταν οριακή κατά 0,2% ετησίως, μετά τη μείωση κατά 1,4% ετησίως του Σεπτεμβρίου.
Στη μηνιαία σύγκριση, οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο παρουσίασαν αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ελλάδα κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση, εμφανίζοντας πτώση κατά 0,7%.
Ευρωζώνη: Μείωση κατά 3,2% του πληθωρισμού χονδρικής τον Οκτώβριο
Στις επιμέρους συνιστώσες του δείκτη, σε επίπεδο ευρωζώνης σε ετήσια βάση καταγράφηκε:
– μείωση των τιμών παραγωγού κατά 0,5% στα ενδιάμεσα αγαθά,
– μείωση κατά 11,2% στην ενέργεια,
– αύξηση κατά 1,3% στα κεφαλαιουχικά αγαθά,
– αύξηση κατά 0,7% για διαρκή καταναλωτικά αγαθά,
– αύξηση κατά 1,8% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
Στη μηνιαία σύγκριση αντίστοιχα, η μέτρηση της Eurostat έδειξε:
– μείωση τιμών παραγωγού κατά 0,1% στα ενδιάμεσα αγαθά,
– μείωση κατά 1,4% στην ενέργεια,
– αμετάβλητες τιμές στα κεφαλαιουχικά αγαθά,
– αύξηση κατά 0,3% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά,
– αύξηση κατά 0,2% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές παραγωγού καταγράφηκαν στη Σλοβακία με -20,4%, στο Λουξεμβούργο με -6,4% και στη Γαλλία με -5,7%.
Στον αντίποδα, οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Τσεχία με +0,8%, στη Μάλτα με +0,7% και στη Σουηδία με +0,4%.
Σχετικά Νέα
Η Ισημερινή Γουινέα συζητά με τις ΗΠΑ την υποδοχή μεταναστών υπό απέλαση
Ο αντιπρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας, ο Τεοντόρο Νγκέμα Ομπιάνγκ, επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι.
Ουκρανία: «Φάρσα» η κατάπαυση του πυρός 72 ωρών που ζήτησε ο Πούτιν – Πάνω από 700 ρωσικές επιθέσεις
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παραβίασαν την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ινδικός στρατός: Πακιστανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύχτα μαζικές επιθέσεις με drones και πυρομαχικά
Ο Ινδικός Στρατός ανακοίνωσε ότι τη νύχτα μεταξύ 8 και 9 Μαΐου 2025, οι.
Η Κίνα ζητά από τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν αμέσως το εμπόλεμο Σουδάν
Η πρεσβεία της Κίνας στο Σουδάν κάλεσε χθες Πέμπτη τους Κινέζους υπηκόους να εγκαταλείψουν.