Ευρωβουλή: Στο «τραπέζι» η δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης

Την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, υποστηρίζουν οι Ευρωβουλευτές του Renew Europe, Γκι Φερχόφσταντ και Λουίς Γκαρικάνο, με κοινό τους άρθρο στην ιστοσελίδα Project Syndicate.

Ειδικότερα, οι δύο Ευρωπαίοι πολιτικοί αναφέρονται θετικά στις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, κάνοντας λόγο αφενός για “Επιτυχία δεδομένων των πολιτικών αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη και αφετέρου για μικρή πιθανότητα το ευρώ να αντιμετωπίσει μια κρίση στο μέλλον”.

“Οι αποφάσεις παρέχουν σημαντική υποστήριξη ρευστότητας στα κράτη μέλη, δεν αντιμετωπίζουν όμως το ζήτημα του αυξανόμενου χρέους. Κατά την άποψή μας, αυτό το κρίσιμο ζήτημα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της αμοιβαιοποίησης των προηγούμενων ή μελλοντικών χρεών, αλλά με ένα κοινό μέσο που επιτρέπει στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει το χρέος που απαιτείται για τη χρηματοδότηση ενός μαζικού προγράμματος επενδύσεων και ανάκαμψης.

Ωστόσο, για να διασφαλίσουμε την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με τη λήψη περισσότερων δανείων. Ήρθε η ώρα για πραγματικές ευρωπαϊκές δαπάνες που χρηματοδοτούνται μέσω ευρωπαϊκού δανεισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει ενοποιημένες προσόδους (ή “EU Consols”) για τη χρηματοδότηση ενός πακέτου οικονομικής ανασυγκρότησης 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτά τα μέσα θα αποτελούσαν ασφαλή επένδυση στο μέλλον της ΕΕ, το οποίο είναι ακριβώς το μήνυμα που πρέπει να στέλνει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Με αυτά, κανείς δεν θα επενδύει σε ένα πακέτο αμοιβαιοποιημένου ευρωπαϊκού χρέους, αλλά στο μέλλον της Ένωσης. Λόγω της υποστήριξης της ΕΚΤ και της αξιολόγησης AAA της Επιτροπής, η μέθοδος αυτή δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να προσελκύσει το ενδιαφέρον της αγοράς. Από πολιτική άποψη, αυτό δεν συνεπάγεται αμοιβαιοποίηση του υφιστάμενου χρέους. Οι Βόρειοι Ευρωπαίοι δεν θα αναλάβουν την ευθύνη για το χρέος των Νοτίων Ευρωπαίων.

Οι πρόσοδοι δεν θα κοστίζουν επίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ ούτε δεκάρα. Για να αποφευχθεί η χρήση οποιουδήποτε από τα κεφάλαια που οι χώρες πληρώνουν επί του παρόντος στον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι τόκοι από τις τις προσόδους θα καταβάλλονταν με νέες εισφορές σε επίπεδο ΕΕ από αυτούς που ρυπαίνουν και τους φοροδιαφευγοντες. Με τους φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες και στα μη ανακυκλωμένα πλαστικά, μαζί με τα τρέχοντα έσοδα από την αγορά άνθρακα (το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίου Εκπομπών), η ΕΕ θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 26 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Με ένα συντηρητικό επιτόκιο 2,5%, θα επέτρεπε να δανειστεί περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια ευρώ για ένα πακέτο ανάκαμψης. Και ως εκ τούτου, οι εθνικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα μπορούσαν να παγώσουν στα τρέχοντα επίπεδα, αποτρέποντας παζάρια για τον συλλογικό προϋπολογισμό.

Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης θα ανήκει πλήρως και θα λειτουργεί από την Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα λογοδοτεί μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ταμείο θα επικεντρωθεί στην προώθηση των κοινών προτεραιοτήτων όλων των ευρωπαίων πολιτών. Αφού υποστηρίξει τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση COVID-19, θα συνεχίσει στη συνέχεια να διευκολύνει την επιστροφή του ιδιωτικού τομέα στην ανταγωνιστικότητα, καθώς και τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, νέες υποδομές μεταφορών και έρευνα και καινοτομία. Η πανδημία δεν αφήνει στην Ευρώπη καμία επιλογή. Ξεπερνώντας τις παλιές διαμάχες για τις εθνικές συνεισφορές και το χρέος του προϋπολογισμού, οι Ευρωπαίοι μπορούν να αρχίσουν να επενδύουν στην ανάκαμψη”.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα