Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Εβδομαδιαίο ράλι 35% μετά το σημερινό “άλμα” άνω του 20%

“Άλμα” άνω του 20% κατέγραψε η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου την Παρασκευή, καθώς οι traders αξιολογούν τους κινδύνους εφοδιασμού εν μέσω ενδείξεων διεθνούς ανταγωνισμού για το καύσιμο και ενός καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη.

Σε επίπεδο εβδομάδας, το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο 35%, στο μεγαλύτερο ανοδικό ποσοστό από τον περασμένο Αύγουστο, κοντά στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Πρόκειται επίσης για την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάρτιο.

Η άνοδος της Παρασκευής αποτέλεσε ένα ακόμη παράδειγμα της ακραίας μεταβλητότητας αυτή την εβδομάδα. Ενώ τα υψηλά αποθέματα και η υποτονική βιομηχανική ζήτηση έχουν συμπιέσει τις τιμές τους τελευταίους μήνες, οι traders είναι σε εγρήγορση σχετικά με το ενδεχόμενο σύσφιξης των προμηθειών.

Στο μεταξύ, παρατάθηκαν οι διακοπές της παραγωγής στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης. Ακόμη, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες βοήθησαν την Ευρώπη να ανακάμψει από την ενεργειακή κρίση, θα μπορούσαν να μειωθούν τους επόμενους μήνες έπειτα από εβδομάδες πτωτικής τάσης των τιμών, σύμφωνα με τον James Waddell, υψηλόβαθμο στέλεχος της Energy Aspects Ltd.

“Οι ανησυχίες σχετικά με το LNG έχουν προκαλέσει αρκετή άνοδο των τιμών”, σύμφωνα με τον Waddell.

Οι ανησυχίες αυτές συμπίπτουν με τις υψηλές θερμοκρασίες εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις ανάγκες ψύξης από την Ευρώπη έως την Ασία, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός για το LNG. Οι αμερικανικές ροές του καυσίμου – ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης – είναι επί του παρόντος πιο επικερδείς προς τον Ασία τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ένα κύμα θερμού καιρού πρόκειται να εξαπλωθεί σε τμήματα της Ευρώπης. Η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε συναγερμό για τμήματα της χώρας από την Παρασκευή, με το Λονδίνο να αναμένεται να φτάσει σε υψηλές θερμοκρασίες ύψους 27,5 βαθμών Κελσίου το Σάββατο. Οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο και το Βερολίνο αναμένεται να είναι υψηλότερες σε σχέση με τη Μαδρίτη και τη Ρώμη το Σάββατο.

Παράλληλα, το κύμα καύσωνα στη βορειοανατολική Ασία τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αυξήσει επίσης τη ζήτηση για ψύξη και θα υπάρξει επομένως μεγαλύτερο ενδιαφέρον για φορτία φυσικού αερίου.

Εν μέσω όλων αυτών, η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες δεν έχει δείξει σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης, παρά το ότι οι τιμές έχουν μειωθεί κατά περίπου 90% από το αποκορύφωμά τους το 2022.

Η επιβράδυνση της ευρύτερης οικονομίας και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά σχεδόν 10% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights.

Σε αυτό το κλίμα, το φυσικό αέριο παράδοσης Ιουλίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει άνοδο 21,5% στα 32,75 ευρώ η μεγαβατώρα. Νωρίτερα, “άγγιξε” και τα 33,40 ευρώ.