Ευρωκοινοβούλιο: Η φοροδιαφυγή μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers

Ευρωβουλευτές συζήτησαν με ειδικούς σχετικά με το κρίσιμο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, επ’ αφορμής των αποκαλύψεων των Pandora Papers.

Το περασμένο διάστημα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων. Το πρόβλημα που διαπίστωναν οι ευρωβουλευτές τότε, ήταν ότι δεν απουσίαζαν οι κανόνες και το πλαίσιο διαφάνειας που απαιτείται, αλλά ότι απλώς αυτά δεν εφαρμόζονται όπως πρέπει.

  Συνεδρίαση για τη φοροδιαφυγή, παρουσία ειδικών και εμπλεκόμενων μερών

Η υποετπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που καταπιάνεται με φορολογικά θέματα πραγματοποίησε μια σχετική συζήτηση χθες, σχετικά με την εύρεση τρόπων για έγκαιρη αντίδραση, την προσαρμογή της μαύρης λίστας των φορολογικών παραδείσων στα πραγματικά δεδομένα και την χρηματοδοτική ενίσχυση των μηχανισμών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ο Ουίλ Φιτζγκίμπον, δημοσιογράφος και εκ των καλεσμένων στη συνεδρίαση, επεσήμανε ότι πρέπει να επικεντρωθεί η δραστηριότητα της ΕΕ στους παράγοντες που καθιστούν ευκολότερη τη διαφυγή, ενώ o επίτροπος της Κομισιόν για θέματα φορολογίας, Μπέντζαμιν Άνχελ υπογράμμισε ότι τα Pandora Papers έκαναν ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική στην εφαρμογή των κανόνων της.

 «Αυθάδεια προς το Ευρωκοινοβούλιο»

Παρα την πρόσκληση του Ευρωκοινοβουλίου, προς την δικηγορική εταιρεία Baker McKenzie να παραστεί στη συζήτηση καθώς βρίσκεται στα Pandora Papers η δεύτερη αρνήθηκε, προκαλώντας την αντίδραση ευρωβουλευτών. ως «αυθάδεια προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Ευρωπαίους πολίτες» χαρακτήρισε αυτήν την κίνηση ο επικεφαλής της υποεπιτροπής, Πόλ Τάνγκ (Σοσιαλιστές, Ολλανδία).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα