Ευρωεκλογές: Για τσουνάμι fake news στην Ε.Ε. προειδοποιεί ο Guardian – Τι ισχυρίζεται για την Ελλάδα

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένοντας ένα τσουνάμι παραπληροφόρησης τις επόμενες ώρες και ημέρες και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν από την Πέμπτη έως την Κυριακή σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σήμερα το πρωί οι ειδικοί εντόπισαν τις εξής ψεύτικες ειδήσεις που κυκλοφορούν και οι οποίες  ανιχνεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραπληροφόρησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έναν κόμβο της ΕΕ για τους ελεγκτές γεγονότων.

  • Ψευδείς ισχυρισμοί ότι η Ρωσία προετοιμάζει άμεση επίθεση στην ΕΕ.
  • Ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα αποτελεί πυρηνικό στόχο για το Κρεμλίνο.
  • Ισχυρισμοί ότι η Κίνα θα κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ αν τα κράτη μέλη επιτεθούν άμεσα στη Ρωσία.
  • Στην Πορτογαλία κυκλοφορεί ένα ψεύτικο βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει πυρηνικά όπλα που κινητοποιεί το Κρεμλίνο.

Στην Ισπανία, κυκλοφορούν στο Χ, πρώην Twitter, ψευδείς ισχυρισμοί για αύξηση της ανεργίας των νέων, οι οποίοι καταρρίφθηκαν από την InfoVeritas, ένα από τα πολλά κέντρα ελέγχου των γεγονότων της ΕΕ που απασχολούνται αυτή την εβδομάδα.

Οι ελεγκτές γεγονότων του ραδιοτηλεοπτικού φορέα EFE έχουν επίσης διαψεύσει ως εντελώς ψευδείς τους ισχυρισμούς ότι ο επικεφαλής της λίστας του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας Dolors Montserrat αποκάλεσε τους συνταξιούχους που κερδίζουν 18.000 ευρώ τον χρόνο «άπληστους».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα