Site icon The Indicator

Ευρωεκλογές 2024: Οι κρίσιμες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Κ. Μητσοτάκης

Αυτές οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αποχή ή χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: Έχει εμπεδώσει σε μεγάλο βαθμό τις κατακτήσεις της τελευταίας πενταετίας, αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να συνεχίσει την ίδια πορεία. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρωτοφανείς απειλές ασφάλειας και η συνοχή της αμφισβητείται από ακραία κόμματα λαϊκισμού και εθνικισμού. Σε αυτές τις προκλήσεις, την πιο πειστική απάντηση αποτελεί το σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ.: «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη».

Γράφει ο *Γρηγόρης Σαμπάνης

Ορισμένοι από τους ψηφοφόρους, που έδωσαν το 2023 την ισχυρή εντολή με 41% στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συνεχίσει την πορεία προόδου της χώρας για μία ακόμη τετραετία, ίσως να έχουν εντύπωση ότι αυτόν τον Ιούνιο δεν υπάρχει σοβαρό διακύβευμα στις κάλπες. Μπορεί να έχουν την εντύπωση ότι η πορεία προόδου έχει μπει σε πιλότο και δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις, αν επιλέξουν να εκδηλώσουν δυσαρέσκεια για κάποιες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, μέσα από την αποχή, ή την ψήφο σε άλλα κόμματα.

Αυτόματος πιλότος δεν υπάρχει στην πολιτική. Κάθε κυβέρνηση και ιδιαίτερα μια κυβέρνηση όπως η σημερινή, που υλοποιεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και αναπόφευκτα έρχεται σε συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα, έχει ανάγκη τη στήριξη των πολιτών, όπως αυτή εκφράζεται με την ψήφο τους, για να διατηρήσει το πολιτικό κεφάλαιο που χρειάζεται στο έργο της. Αν η κάλπη στερήσει αυτό το κεφάλαιο από την κυβέρνηση, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνει δυσκολότερη, κάποιες θα καθυστερήσουν, άλλες θα αλλοιωθούν, άλλες ενδεχομένως να ματαιωθούν.

Αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα αντιληπτό με ένα παράδειγμα από τον χώρο της οικονομίας, όπου η κυβέρνηση έχει καταφέρει, με μια συγκροτημένη πολιτική να προωθήσει την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Πρόσφατα, ο οίκος Standard & Poor’s, που έχει ήδη αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, ανέβασε την προοπτική της βαθμολογίας σε «θετική», κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια νέα αναβάθμιση σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Όμως, μία βασική προϋπόθεση για να ανεβεί υψηλότερα η βαθμολογία της χώρας είναι να συνεχισθούν από την κυβέρνηση οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, όπως τονίζει ο οίκος. Για να το πούμε αλλιώς: η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση για να κεφαλαιοποιήσει τις επιτυχίες της στην οικονομία.

Στον χώρο της οικονομίας, η χώρα αντιμετωπίζει μια πρόκληση που δεν έχει γίνει επαρκώς κατανοητή από τους πολίτες. Χάρη στην αποτελεσματική διεκδίκηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπορούν να αξιοποιηθούν τα επόμενα χρόνια συνολικά 35,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε επιδοτήσεις και φθηνά δάνεια. Ένα τεράστιο ποσό, που πραγματικά θα μπορούσε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να φέρει υψηλότερα επίπεδα εισοδημάτων, πλούτου και ευημερίας.

Όμως, η κυβέρνηση και ο διοικητικός μηχανισμός της χώρας έχουν μπροστά τους μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για να φέρουν σε πέρας αυτό το κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα. Ο χρόνος είναι περιορισμένος, όλα πρέπει να ολοκληρωθούν ως τον Αύγουστο του 2026, αλλιώς η χώρα κινδυνεύει να χάσει εγκεκριμένα κονδύλια. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα, σε αυτό το πλαίσιο, είναι να αποδυναμωθεί πολιτικά η κυβέρνηση, να ανοίξει ένας νέος κύκλος αμφισβήτησης της πολιτικής της και να οδηγηθούμε, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, σε αρρυθμίες του διοικητικού μηχανισμού.

Σε πολλά επίπεδα ακόμη, όμως, είναι απολύτως αναγκαίο να διατηρήσει η κυβέρνηση μέσα από τις κάλπες των ευρωεκλογών το πολιτικό της κεφάλαιο. Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ορθώσει αποτελεσματικά το ανάστημά της, εξ ονόματος των πολιτών, απέναντι σε διαπλεκόμενα συμφέροντα, που αξιώνουν προνόμια συγκυβερνήτη. Αλλά και απέναντι στην τοξικότητα της αντιπολίτευσης, που υποσκάπτει συνεχώς την πολιτική σταθερότητα. Ισχυρή κυβέρνηση χρειάζεται η χώρα και για να στέκεται με κύρος και αποτελεσματικότητα στο διεθνές στερέωμα, σε μια περίοδο αβεβαιότητας και πρωτοφανών γεωπολιτικών κινδύνων.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να δείξουν την αποδοκιμασία τους στα πολιτικά σχήματα του ακροδεξιού λαϊκισμού, που σηκώνουν πάλι κεφάλι και εκμεταλλεύονται θεμιτές πατριωτικές ευαισθησίες του ελληνικού λαού με κάθε τρόπο για να αποκτήσουν πολιτική υπόσταση και να υπονομεύσουν το πολιτικό μας σύστημα, αλλά και την εμπιστοσύνη στην Ενωμένη Ευρώπη. Αυτή είναι μια πρόκληση για τα πολιτικά συστήματα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς αυτές ακριβώς οι δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού αποτελούν σήμερα την πιο επικίνδυνη απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές, δεν υπάρχει η έννοια της χαλαρής ψήφου. Το σύνθημα, «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη», δεν είναι ένα απλό λεκτικό σχήμα του πολιτικού μάρκετινγκ, αλλά αποδίδει την ουσία των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αντανακλά την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία, μακριά από τις Σειρήνες του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού. Κάθε πολίτης που αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα για το μέλλον της χώρας δεν μπορεί παρά να στηρίξει σε αυτές τις εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τέλος, ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές η επιλογή των υποψηφίων που θα υποστηρίξει κάθε ψηφοφόρος έχει μεγαλύτερη σημασία από κάθε άλλη φορά. Η χώρα δεν χρειάζεται μόνο αναγνωρίσιμους ευρωβουλευτές, αλλά πολιτικούς υψηλού επιπέδου, που μπορούν να σταθούν στο απαιτητικό και περίπλοκο περιβάλλον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αγωνισθούν αποτελεσματικά για τα εθνικά δίκαια και για το μέλλον της Ευρώπης.

*Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος τραπεζών

Exit mobile version