Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη με τους επενδυτές να αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού λίγο πριν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 456,78 μονάδες ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 έκλεισε στις 3.827,96 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,09%.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,34% στις 14.076,44 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,05% στις 7.580,80 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 πρόσθεσε 0,07% στις 6.542,14 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,46% στις 8.617,80 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 24.722,16 μονάδες με άνοδο 0,22%.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ έδειξαν νέο άλμα του ετήσιου πληθωρισμού στο 8,5% τον Μάρτιο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1981 με τους αναλυτές να μην αποκλείουν πλέον μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve.
Παράλληλα, άλμα 1,4% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Μάρτιο στις ΗΠΑ από τον προηγούμενο μήνα, καθώς το ράλι στην ενέργεια συνεχίζει να δίνει ώθηση στις τιμές, σε μια νέα ένδειξη ότι ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί σύντομα από τα υψηλά 40 ετών που έχει σκαρφαλώσει τους τελευταίους μήνες.
Πίσω στην Ευρώπη, άλμα στο 7% κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο, και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1992, υψηλότερα από το 6,2% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εντείνοντας τη συμπίεση του κόστους διαβίωσης που βιώνουν τα νοικοκυριά.
Στην Ισπανία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 9,8% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, που αποτελεί την υψηλότερη άνοδο από τον Μάιο του 1985, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά στοιχεία, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, η ιταλική βιομηχανική παραγωγή ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο, και ανέκαμψε κατά 4% σε μηνιαία βάση, πριν από την κατακόρυφη πτώση τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε σήμερα το επιτόκιο της κατά 50 μονάδες βάση, μετά από τρεις αυξήσεις του επιτοκίου της κατά 25 μ.β. την κάθε φορά. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση σε πάνω από 20 χρόνια.
Οι επενδυτές περιμένουν στο μεταξύ έχουν στραμμένα τα βλέμματα στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία αναμένουν την ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της και να επιβεβαιώσει ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις αγορές των ομολόγων το γ’ τρίμηνο του έτους ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια αύξηση των επιτοκίων πριν το τέλος του 2022 καθώς και στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ.
“Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει αμετάβλητη στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, ενώ οι λεπτομέρειες σχετικά με το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα αποκαλυφθούν στη συνεδρίαση του Ιουλίου”, δήλωσε ο Gurpreet Gill, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Goldman Sachs Asset Management.
“Το τέλος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων έχει ήδη σηματοδοτηθεί για το γ’ τρίμηνο, οπότε το ενδιαφέρον την Πέμπτη θα επικεντρωθεί σε τυχόν αλλαγές σε αυτό το χρονοδιάγραμμα – μια συντομότερη ολοκλήρωση του QE θα άνοιγε την πόρτα για αύξηση των επιτοκίων”, σημείωσε.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου υποβάθμισε την Τρίτη την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου φέτος στο 3% από 4,7% εξαιτίας του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και της πανδημίας του κορονοϊού και προειδοποίησε ότι η άνοδος των τιμών θα μπορούσε να ενισχύσει τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης.