Ευρωαγορές: Επέστρεψαν στα κέρδη την Παρασκευή

Αντίδραση έβγαλαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις βαριές απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης, κλείνοντας σε θετικό έδαφος, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το πρόσημο και έκλεισαν με μικρές απώλειες, υπό το κλίμα ανησυχίας που διαμόρφωσαν οι επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Νταβός την Πέμπτη, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι ο πληθωρισμός – αν και έχει περάσει σε πτωτική τροχιά τους τελευταίους μήνες – παραμένει πολύ υψηλός. “Θα παραμείνουμε στην πορεία μας”, υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, πλήττοντας τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά για μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο διάστημα από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας. Είχαν προηγηθεί άλλα δύο στελέχη της ΕΚΤ, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Γαλλίας και της Ολλανδίας, που ξεκαθάρισαν ότι το guidance της τράπεζας για αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης δεν έχει αλλάξει.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να παρεκκλίνει από την πορεία της. “Θα πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την πορεία που ξεκινήσαμε το 2022. Δεν παρεκκλίνουμε από την πορεία μας: αυτή είναι η συνεχής επωδός για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής”, δήλωσε μιλώντας σε πάνελ στο Νταβός.

Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx 600 πρόσθεσε σήμερα 0,37% στις 452,12 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να οδηγεί τα κέρδη με άνοδο 1,2%. Στην εβδομάδα, ωστόσο, έχασε 0,3%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,76% στις 15.033,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,63% στις 6.995,99 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 7.770,59 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,7% στις 25.775,52 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,42% στις 8.918,20 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cellnex βρέθηκε στην κορυφή του δείκτη Stoxx 600 με άνοδο 8,9%, μετά από αναφορές ΜΜΕ ότι η American Tower και η διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων Brookfield εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαγοράς της εταιρείας.

Στον πυθμένα του δείκτη η βρετανική τράπεζα Close Brothers, με “βουτιά” 10,3%, αφού προειδοποίησε για χειρότερα του αναμενόμενου οικονομικά αποτελέσματα.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γερμανία έδειξαν ότι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 21,6% σε ετήσια βάση, επιβραδύνοντας πάντως από το άλμα του Νοεμβρίου κατά 28,2%

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, απροσδόκητη πτώση 1% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 0,5%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα