Ευρωαγορές: “Άσκηση ισορροπίας” μετά το χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων 2 και πλέον ετών

Με μεικτά πρόσημα μπήκαν στο γ’ τρίμηνο οι ευρωαγορές μαζεύοντας ή και σβήνοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το χειρότερο τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, με τα οικονομικά στοιχεία πάντως που ανακοινώθηκαν σήμερα να διαμορφώνουν μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα για το μέλλον.

Το πληθωριστικό ράλι και οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό έδειξαν και νέο ρεκόρ των τιμών τον Ιούνιο. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έφτασε στο 8,6% τον Ιούνιο έναντι 8,1% τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 8,4%.

Απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον κλάδο της μεταποίησης, με την δραστηριότητα του κλάδου να συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Ειδικότερα, ο δείκτης για την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου κατρακύλησε τον Ιούνιο σε χαμηλό 24 μηνών στις 49,3 μονάδες από 51,3 μονάδες τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global. Το επίπεδο των 50 μονάδων διαχωρίσει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό 22 μηνών, παραμένοντας πάντως πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδεων. Ειδικότερα, διαμορφώθηκε στις 52,1 μονάδες από 54,6 μονάδες τον Μάιο.

Τα στοιχεία της S&P Global έδειξαν πτώση της γερμανικής μεταποιητικής δραστηριότητας σε χαμηλό 23 μηνών, της γαλλικής σε χαμηλό 18 μηνών και τις ιταλικής σε χαμηλό δύο ετών.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακές απώλειες (-0,02%) στις 407,13 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να υποχωρεί κατά 2%, ενώ οι μετοχές του κλάδου κοινής ωφέλειας πρόσθεσαν 3%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο του 2022 με συνολικές απώλειες 9%, σημειώνοντας το χειρότερο τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020. Από την αρχή του έτους ο δείκτης έχει κατρακυλήσει κατά 16,6% εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και οι πληθωριστικές πιέσεις κλιμακώνονται, οδηγώντας τις κεντρικές τράπεζες σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,23% στις 12.813,03 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,14% στις 5.931,06 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε οριακά πτωτικά στις 7.168,65 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 21.354,65 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,96% στις 8.176,10 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές η ολλανδική εταιρεία κατασκευής τσιπ ASMI κατρακύλησε κατά 9%, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η σουηδική εταιρεία ακινήτων SBB, με άλμα 9% μετά τη δημοσίευση της κατάστασης ταμειακών διαθεσίμων για το 2021.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα