Ευοίωνες οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες – Τι εκτιμούν οίκοι και αναλυτές

Νέες εκθέσεις, report, αναλύσεις διεθνών οίκων και χρηματοπιστωτικών αναλυτών δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες αποτελούν ελκυστικά asset για τους επενδυτές. Η εξαιρετική πορεία που είχαν το 2023, ενισχύοντας σημαντικά την κερδοφορία και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα καθώς και οι πρόσφατες καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έδωσαν το έναυσμα  στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ολοκληρώσει σχεδόν την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες, γεγονός που τονώνει ακόμη περισσότερο το προφίλ των ελληνικών τραπεζών.

Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2023 ανήλθαν σε 3,645 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά μετά από το 2008 θα προχωρήσουν στη διανομή μερισμάτων. Μετά και το σχετικό «πράσινο» φως που θα δώσει ο SSM, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να προσφέρουν συνολικά μερίσματα 750 με 800 εκατ. ευρώ, από τα 3,6 δισ. ευρώ που ήταν τα καθαρά κέρδη του 2023.

Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου έως 35%

Η εικόνα των τραπεζών είναι θετική και οι προοπτικές τους, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, είναι άκρως ενθαρρυντικές. Σε τελευταίο της report η Goldman Sachs αναβαθμίζει τις τιμές – στόχους για τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, δίνοντας μάλιστα περιθώριο ανόδου έως 35%.  Ο αμερικανικός όμιλος προβλέπει ότι οι τράπεζες θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους το 2024, εκτιμώντας ότι ελληνικός τραπεζικός τομέας συνέχισε να ανακάμπτει και το 2023, με τον μέσο δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 14%, τον βασικό δείκτη CET1 στο 15,6% και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου στο 4% με κάλυψη 66%.

DBRS: Πρωτιά στη μείωση των NPLs

 H DBRS από την πλευρά της, καταγράφει πανευρωπαϊκή πρωτιά των ελληνικών τραπεζών στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  O οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι στα τέλη του 2023 τα NPLs στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 233 μονάδες βάσης στο 5,7%, καταγράφοντας μεγάλη βελτίωση σε σύγκριση με το 8% που ήταν στα τέλη του προηγούμενου έτους. Σημειώνει, ωστόσο, ότι  επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν παραμένει ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών ομίλων.

Σε προηγούμενη έκθεσή του ο καναδικός οίκος υποστήριξε ότι τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σημείωσαν υψηλές επιδόσεις την περασμένη χρονιά και ενίσχυσαν το πιστωτικό τους προφίλ. Τονίζει, μάλιστα, ότι τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών παραμένουν ισχυρά, υπογραμμίζοντας ότι  η συνεχιζόμενη επιτυχημένη διαδικασία εκποιήσεων του ΤΧΣ,  αποτελεί απόδειξη για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των τραπεζών.

Alpha Finance: Διψήφια ποσοστά στην απόδοση των ιδίων κεφαλαίων

Ψήφο εμπιστοσύνης στις τράπεζες δίνει και η Alpha Finance, τονίζοντας ότι παρά τη σημαντική πρόοδο και το ρεκόρ κερδοφορίας που σημείωσαν το 2023, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE) θα παραμείνει σε διψήφια ποσοστά (>10%) μέχρι το 2026.

H Alpha Finance προχωρά σε αναβάθμιση των τιμών στόχων κατά 25% περίπου, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση ‘Αγοράς’ και για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει με προτίμηση στην Eurobank (Τιμή Στόχος € 2,45), εν μέρει λόγω των αναπτυξιακών της πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, τα νέα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών για το 2024-26 δείχνουν ότι η κερδοφορία θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2023 σε απόλυτες τιμές, καθώς η επιδείνωση των περιθωρίων (με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων) θα αντισταθμιστεί από την υψηλότερη πιστωτική επέκταση και τη αύξηση των προμηθειών.

Επιπλέον, τα λειτουργικά έξοδα αναμένεται να κινηθούν ελαφρώς υψηλότερα κατά τη διάρκεια της περιόδου και να αντισταθμιστούν από τις χαμηλότερες προβλέψεις δανείων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα