Εύα Καϊλή: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την άρση της ασυλίας της

Προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να ζητήσει την άρση της ασυλίας της ευρωβουλεύτριας Εύας Καϊλή κατέθεσε την Παρασκευή (24/02) ο Έλληνας δικηγόρος της, Σπύρος Παππάς, υποστηρίζοντας ότι ήταν παράνομη, διότι δεν πληρούνται καμία από τις προϋποθέσεις για μια τέτοια κίνηση.

Η Εύα Καϊλή βρίσκεται φυλακισμένη εδώ και τρεις μήνες και αντιμετωπίζει κατηγορίες που σχετίζονται με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, αυτή η προσφυγή αφορά μια άλλη υπόθεση που ξέσπασε λίγες ημέρες μετά το Qatargate και αφορούσε τους μισθούς των κοινοβουλευτικών συνεργατών της στο Κοινοβούλιο.

Στις 15 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας της Καϊλή και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα κίνησε αμέσως τις σχετικές διαδικασίες.

Το περιεχόμενο της προσφυγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Παρόλα αυτά, η EURACTIV ενημερώθηκε ότι η έφεση υποδηλώνει ότι η πρώτη προϋπόθεση για την άρση της ασυλίας ενός νομοθέτη της ΕΕ -να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω για τη διάπραξη αδικήματος- δεν πληρούται, δεδομένου ότι τα φερόμενα αδικήματα που σχετίζονται με τους μισθούς των βοηθών έλαβαν χώρα την περίοδο 2014-2020.

Μια άλλη προϋπόθεση για την άρση της ασυλίας είναι όταν ο πιθανός ύποπτος θεωρείται ότι είναι πιθανό να εμποδίσει τις αρχές να διεξάγουν πλήρη έρευνα.

Το EURACTIV έμαθε ότι η πλευρά της Καϊλή επιμένει ότι ούτε αυτή η προϋπόθεση πληρείται, δεδομένου ότι η OLAF, η μονάδα καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, είχε ήδη ερευνήσει το θέμα και η Καϊλή δεν θα μπορούσε να την εμποδίσει.

Σε επικοινωνία με το EURACTIV, ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς επιβεβαίωσε ότι είχε καταθέσει έφεση, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενό της μέχρι την ακρόαση στο δικαστήριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα