

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας έδωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. O ίδιος επισήμανε την έννοια της «επικράτειας» σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και πρότεινε να υπάρξει μια σχετική διευκρίνιση.
Με ανάρτησή του στο facebook τονίζει: «Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2.»
Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ακόμη πως «μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη “διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.
»Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής».
Ελλάδα – Γαλλία: Τα οκτώ βασικά σημεία της «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης»
Σημειώνεται ότι θετικό ήταν το σχόλιο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για τη αγορά των φρεγατών από τη Γαλλία, που ανακοίνωσαν στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.
Ταυτόχρονα, η κ. Γεννηματά ζήτησε ενημέρωση για ερωτηματικά που προκύπτουν σε σχέση με τη περυσινή αναβολή της συμφωνίας.
Μιλώντας στον τηλεπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι «είμαστε πάντα υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τη Γαλλία και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχει ερωτηματικά γιατί «τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε στο γραφείο του να μας ενημερώσει ότι αυτή η ιστορία των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafale. Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Άμεσα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε. Ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος».
Σχετικά Νέα
Σ. Φάμελλος: Κόλαφος η έκθεση της Human Rights Watch για την κυβέρνηση
Το μείζον ζήτημα της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και στοιχεία που.
Κ. Μητσοτάκης στην απονομή του βραβείου για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας: Αυτή η αναγνώριση ανήκει στον ελληνικό λαό
«Αυτή η αναγνώριση δεν είναι δική μου αποκλειστικά, διότι κατά κύριο λόγο ανήκει στον.
Απ. Τζιτζικώστας: Στόχος μας η ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τουρισμού μέσω ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής
Στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί ίσως το πιο ανθεκτικό πεδίο επιχειρηματικής δράσης.
Η Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο για εκβιασμούς και ζητά εξηγήσεις από τον Καρώνη για το πόρισμα
Τέμπη: Το γεγονός ότι το πόρισμα του κ. Καρώνη, από το ΕΜΠ, «δείχνει» προς τα.