Ευ. Βενιζέλος: Επιτυχία η υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία για την ΑΟΖ

Ως επιτυχία χαρακτηρίζει την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, σε άρθρο του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, επισημαίνει ότι με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες η οριοθετική γραμμή της διμερούς συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων των δύο χωρών, θα χρησιμοποιείται πλέον και για την οριοθέτηση των άλλων θαλασσίων στις οποίες οι δύο χώρες νομιμοποιούνται κατά το διεθνές δίκαιο να ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα ή δικαιοδοσία.

Όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, “πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν η Ελλάδα ανακηρύξει αποκλειστική οικονομική ζώνη, γενικά ή μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αυτή θα είναι ήδη οριοθετημένη και η έκταση της θα ταυτίζεται με την έκταση της οριοθετημένης ήδη από το 1977 υφαλοκρηπίδας της. Το άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπει ότι αν ένα από τα αντισυμβαλλόμενα μέρη αποφασίσει να ανακηρύξει μια θαλάσσια ζώνη, πρακτικά ΑΟΖ, πρέπει να να ενημερώσει σχετικά, το ταχύτερο δυνατό, το άλλο μέρος”.

Σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΕΞ, η οριοθετική γραμμή της συμφωνίας του 1977, που συνήφθη υπό το καθεστώς τής τότε ισχύουσας σύμβασης της Γενεύης του 1958 για το Δίκαιο της Θάλασσας (η ισχύουσα σήμερα σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι, που εισήγαγε την έννοια της ΑΟΖ, συνήφθη το 1982), διατηρείται απολύτως αμετάβλητη. Δεν επεκτείνεται ούτε προς Βορρά (Αλβανία), ούτε προς Νότο (Μάλτα, Λιβύη) έως ότου συντελεστούν οι οριοθετήσεις με τις αντίστοιχες γειτονικές χώρες.

Όπως γράφει στο άρθρο του ο Ευ. Βενιζέλος, “η μετατροπή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε συμφωνία για την οριοθέτηση και της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ήταν ένας στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής που είχαμε ιδιαιτέρως αναδείξει από το 2013 και μετά. Θεωρώ συνεπώς, επιτυχία το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή υπεγράφη”.

Κατά τον κ. Βενιζέλο, η πολιτική της οριοθέτησης ΑΟΖ έχει κάποια κεφάλαια μέτριας δυσκολίας, κάποια μεγάλης δυσκολίας και κάποια κεφάλαια πολύ μεγάλης δυσκολίας. “Η οριοθέτηση με την Ιταλία εντάσσεται στην πρώτη κατηγορία, με την Αλβανία και την Αίγυπτο στη Δεύτερη, ενώ με την Τουρκία, τώρα πλέον και με τη Λιβύη, στην τρίτη”, συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει ο πρώην ΥΠΕΞ, στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική ασφάλειας οι επιτυχίες δεν είναι στιγμές και γεγονότα, αλλά καταστάσεις με διάρκεια, που απαιτούν προσοχή στις λεπτομέρειες και πρόβλεψη για τη δυναμική των καταστάσεων αυτών. Και συμπληρώνει ότι “τίποτα δεν είναι απλό και δεδομένο”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα