Ευ. Λέκκας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισλανδία – Φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου

Τις τελευταίες ημέρες η έντονη σεισμικότητα που πλήττει τη ΝΔ Ισλανδία και ανάγκασε σε προληπτική εκκένωση τους 4.000 κατοίκους της πόλης Γκρίνταβι, οφείλεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα που έχει καταγραφεί στο ηφαιστειακό σύστημα Φαγκραντάλσφιαλ.

Οι εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις που εκδηλώνονται καθημερινά στην περιοχή είναι αποτέλεσμα υπόγειου ποταμού μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων και βάθους μόλις 800 μέτρων από την επιφάνεια της γης.

Η Ισλανδία είναι ένα ηφαιστειογενές νησί στη Μεσωκεάνια ράχη που ορίζει τα όρια μεταξύ της Ευρασιατικής και της Βορειοαμερικανικής τεκτονικής πλάκας, οι οποίες αποκλίνουν μεταξύ τους, αποκαλύπτοντας μάγμα στον φλοιό της γης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μια σειρά σεισμών που προκάλεσαν φόβους για έκρηξη του ηφαιστείου γύρω από το οποίο έχουν καταγραφεί χιλιάδες δονήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Με νωπές ακόμα τις μνήμες από την έκρηξη του Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ το 2010, που προκάλεσε καταστροφές, αλλά τη διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών της Ευρώπης για ημέρες, αλλά και από την πρόσφατη δραστηριότητα του συστήματος Φαγκραντάλσφιαλ το Μάρτιο του 2021 και τον Αύγουστο του 2022, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και οι αρχές της χώρας επαγρυπνούν για την πιθανότητα εκδήλωσης ηφαιστειακής έκρηξης, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν συνεχή εδαφική ανύψωση στα σημεία δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα