Εξωτερική πολιτική: Κυβέρνηση με λογική «ανεμελιάς»

Με «ανεμελιά» φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και τα εθνικά μας ζητήματα. Στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, τέθηκαν μεν τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ενδεχόμενες κυρώσεις λόγω της αύξησης της τουρκικής επιθετικότητας, όμως το αποτέλεσμα για ακόμα μια φορά ήταν απογοητευτικό τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Κύπρο. Η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε για μια ακόμη φορά να επιβληθούν κυρώσεις προς την Τουρκία και μάλιστα ενώ έχει το βέτο ως «όπλο», επιλέγει να αφήνει τις συνόδους κορυφής να περνούν ανεκμετάλλευτες, να είναι το «καλό παιδί» και να μην το ασκεί… Η ΕΕ αναγνωρίζει στα λόγια την τουρκική προκλητικότητα χωρίς όμως να κάνει ένα οποιοδήποτε αποφασιστικό βήμα.

Γράφει ο Γιώργος Μπαλάφας 

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων τόσο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου όσο και στην ευρύτερη περιοχή (πχ Ναγκόρνο – Καραμπάχ) αλλά και πολιτικών εξελίξεων που σηματοδοτεί η αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα, που είναι παντού και πάντα παρούσα σε όλες τις εστίες έντασης στην ευρύτερη περιοχή, υπηρετεί πιστά ένα σχέδιο που την προβάλει ως περιφερειακή δύναμη και ρυθμιστή εξελίξεων, ακόμα και στα όρια των δεσμεύσεων της ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Με διπλωματικούς ελιγμούς φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να επικρατεί η προσπάθεια κάποιων χωρών έτσι ώστε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να μην επηρεάζουν τις ευρωτουρκικές. Η Τουρκία μπορεί να συνομιλεί και να συναλλάσσεται με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς επιπτώσεις για την προκλητική συμπεριφορά της και την ίδια στιγμή να κρατάει μια στάση αναμονής για την μετά Τράμπ εποχή στις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Από την άλλη η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εμφανίζει κάποιο στρατηγικό σχέδιο πέρα από την λογική του πιστού (και «δεδομένου» όπως είχε πει και ο κ.Μητσοτάκης στην διάρκεια της επίσκεψης του στον Λευκό Οίκο…) συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα εμφανίζει αδυναμία να πείσει για την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και την ίδια στιγμή ανακοινώνει διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα ως απάντηση στις εξελίξεις, εξοπλιστικά προγράμματα που δεν φαίνεται να ακολουθούν ένα μακροπρόθεσμο ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Ασφαλώς η απειλή της χρήσης του βέτο δεν μπορεί παρά να είναι κομμάτι ενός ευρύτερου, πολύπλευρου σχεδιασμού και δεν αποτελεί από μόνο του στρατηγική την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων και δείχνει αδυναμία να υποστηρίξει τα μέλη της. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει η Ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα όπλα της και να μην έχει τη λογική « ε τι α κανς α κατς α μαλωις».

Η Ελλάδα είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και πρέπει να ασκεί μια πολυδιάστατη και ενεργητική πολιτική και οφείλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες ώστε να συμμετέχει σε όλες τις διεργασίες και διαπραγματεύσεις που μας αφορούν και να μην είναι παρατηρητής των εξελίξεων.

Είναι σαφές πως «οι καιροί ου μενετοί». Είχαμε προτείνει εδώ και πολύ καιρό την πραγματοποίηση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για την χάραξη εθνικής στρατηγικής για τα ελληνοτουρκικά αλλά ο κ.Μητσοτάκης επιλέγει να μην προχωρήσει σε συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Κανένας μας δεν επιζητά και φυσικά δεν χαίρεται για τις διπλωματικές ήττες της κυβέρνησης καθώς η αδυναμία του κ.Μητσοτάκη έχει αντίκτυπο στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ως αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσουμε να ασκούμε σοβαρή, υπεύθυνη και εποικοδομητική κριτική βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από τα μικροκομματικά οφέλη ελπίζουμε να το κάνει και η ΝΔ.

*Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα