Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν από την Αθήνα για τα κλειστά κέντρα προσφύγων

Επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα που άπτονται της μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, έστειλε η Επίτροπος Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας πληροφόρηση για το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου σε κλειστές δομές φιλοξενίας.

Η Dunja Mijatovic απευθύνει ερωτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη στέρηση της ελευθερίας όσων θα κρατούνται στα κλειστά κέντρα. Διερωτάται εάν σκοπός είναι η μετακίνηση του συνόλου των ατόμων που δεν θα έχουν μετεγκατασταθεί στην ενδοχώρα έως και την κατασκευή τους.

Ρωτά, επίσης, εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να μεταφέρονται σε αυτές τις δομές όλοι οι νεοεισελθέντες στην Ελλάδα.

Ακόμη, ζητώνται διευκρινίσεις για τους φύλακες που θα τοποθετηθούν στις δομές, αλλά και για το εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις φιλοξενίας, ιδίως των ευάλωτων ομάδων, όπως τα παιδιά.

Ολοκληρώνοντας, η κ. Dunja Mijatovic ζητά ενημέρωση για πιθανά σχέδια για την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όσων παραμένουν στις υπάρχουσες δομές στα νησιά του Αιγαίου.

Σχετικά Νέα