Εξεταστική για Τέμπη – Ευ. Λιακούλη: Θα επιμείνουμε στην Προανακριτκή με ονοματεπώνυμα

Στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Αχ. Καραμανλή όσον αφορά τη σύμβαση της τηλεδιοίκησης, επέμεινε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία εξαπέλυσε επίθεση τόσο στο ΚΚΕ ότι “προσφέρει σανίδα σωτηρίας” στη ΝΔ με την πρότασή του για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όσο και στο κυβερνών κόμμα.

Δεδομένου ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ εστιάζει στη Σύμβαση 717 του 2014 για το σύστημα της τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι γνώριζε το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που αποκάλυψε ο Χάρης Καστανίδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ τότε ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε πως δεν έχει ιδέα γι’ αυτό. Επίσης, ανέφερε ότι αυτό το έγγραφο είχε υποβληθεί νωρίτερα από την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μία εβδομάδα πριν την τραγωδία στα Τέμπη. Ακόμη, ανέτρεξε στο ιστορικό της υπόθεσης σημειώνοντας πως μόνο το ΠΑΣΟΚ το έκανε αυτό κατά τη σημερινή συζήτηση.

“Κι ενώ όλα αυτά τα γνωρίζατε, εστιάσατε στον ανθρώπινο παράγοντα, τον δώσατε τον “γαλάζιο σταθμάρχη” και μετά προσπαθήσατε να πείσετε ότι υπήρχε τηλεδιοίκηση, ενώ τα τηλεοπτικά συνεργεία πήγαν εκεί και αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε. Μετά ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι φταίμε όλοι όπως λέει το ΚΚΕ σήμερα με την πρότασή του”, τόνισε και απευθύνθηκε στα έδρανα του ΚΚΕ: “Μην σας ενοχλεί αυτό. Αυτό λέτε. Δεν εξηγείτε γιατί δεν αναφέρεστε στην ταμπακιέρα. Και δεν εξηγείτε γιατί ενώ ο Ευρωπαίος εισαγγελέας μιλά με ονοματεπώνυμα δεν τα έβαλε μέσα στην πρότασή σας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αποφύγατε την οποιαδήποτε αναφορά σε ονόματα”.

“Ένιωσα την ανάγκη να υπενθυμίσω το ιστορικό και το έκανε μόνο η παράταξή μας για τον λόγο που έρχεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνει αυτά που οι εισαγγελείς των ευρωπαϊκών θεσμών στέλνουν στη Βουλή και εσείς κάνετε ότι δεν βλέπετε. Οι συγγενείς των θυμάτων κάνουν τον δικό τους αγώνα. Έχουν πλούσιο υλικό οι δικογραφίες. Η Βουλή έχει την υποχρέωση να κινήσει τις διαδικασίες που ο Κανονισμός και η κείμενη νομοθεσία προβλέπει με βάση τα δεδομένα που έχει στα χέρια της, κι αυτά είναι ο φάκελος της Εισαγγελίας των ευρωπαϊκών θεσμών που μιλάει για καθυστερήσεις στο έργο, για οικονομική βλάβη του Δημοσίου, για κίνδυνο απένταξης του έργου, για πληρωμή χρηματικών ποινών, για κατάρρευση του δικτύου και κυρίως για το κοινωνικό αγαθό που έχει σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο και το κράτος και αυτοί που το υπηρετούν οφείλουν να διασφαλίσουν και να εγγυηθούν την ασφαλή παροχή αυτών των υπηρεσιών. Αυτά λέει ο κ. εισαγγελέας. Εσείς δεν τα είδατε στο ΚΚΕ; Και γιατί μας λέτε ότι πρέπει να κοιτάξουμε εμείς στον καθρέφτη μας, όταν σας λέμε ότι είστε σανίδα σωτηρίας και ότι δώσατε σωσίβιο στη ΝΔ γιατί δεν απαντάτε για την ταμπακιέρα; Σας προκαλώ. Γιατί δεν αναφέρετε τουλάχιστον τα δύο ονοματεπώνυμα και μιλάτε για μας και για την ιστορία μας; Και το 1989 ανήκει σε αυτόν τον αιώνα λοιπόν”, επεσήμανε η κ. Λιακούλη υπό τις έντονες αντιδράσεις του εισηγητή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η κ. Λιακούλη εξήγησε “για να καταλάβει ο ελληνικός λαός” ότι η διαφορά μεταξύ της Εξεταστικής Επιτροπής που συζητείται σήμερα και της Προανακριτικής είναι ότι με τη μεν πρώτη ερευνάται γενικώς το σύνολο τυχόν πολιτικών ευθυνών κι αν κριθεί μπορεί να παραπέμψει αργότερα στη σύσταση Προανακριτικής, ενώ με την Προανακριτική ερευνώνται τυχόν ποινικές ευθύνες. “Για ποιον λόγο γίνεται αυτό, όταν ήδη έχουμε έναν φάκελο που υπογράφεται από τον Ευρωπαίο εισαγγελέα; Δεν αντέχει στη λογική αυτό. Για ποιον λόγο να χάσουμε τον χρόνο με την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής και να μην πάμε κατευθείαν στην Προανακριτική Επιτροπή, αφού τουλάχιστον δύο πρόσωπα φέρεται ότι τέλεσαν συγκεκριμένα αδικήματα;” έθεσε το ερώτημα και συνέχισε: “Άρα ρίχνετε τη μπάλα στην κερκίδα. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα γιατί αν είχαμε να φοβηθούμε δεν θα υποβάλλαμε το αίτημα κοινής συζήτησης και Προανακριτικής Επιτροπής όπως έγινε το 1994. Γιατί δεν το δέχεστε; Εσείς φοβάστε διότι τότε θα κληθείτε να μιλήσετε και για τα πρόσωπα τα οποία προφανώς δεν θέλετε να θίξετε. Ποιος ο λόγος που δεν θέλετε να τα θίξετε; Ποιος ο λόγος που δεν θέλετε να συζητήσουμε από κοινού τις δύο προτάσεις; Γιατί να χαθεί πολύτιμος χρόνος; Μήπως για να παραγραφούν αδικήματα μήπως για τον λόγο αυτό; Μην εθελοτυφλείτε. Γιατί δεν περιλαμβάνετε ονόματα; Δεν τα βάλατε. Αποφύγατε και το κάνατε σκόπιμα”.

Καταλήγοντας, στην τοποθέτησή της, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε ότι αυτό το οποίο είδε από αυτήν τη διαδικασία είναι ότι όταν χρειάζονται συμμαχίες “ακόμη και παράταιρες ακόμη και συμμαχίες άλογες” δίνονται και να που υπάρχει πρόθυμη χείρα βοηθείας σε αυτόν που κινδυνεύει. “Εμείς θα επιμείνουμε στην Προανακριτική γιατί αυτό που μένει στην ψυχή και το μυαλό είναι ότι στις πορείες αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων είδαμε στα μάτια τους την οργή. Αυτήν την οργή δεν την ξεχνάμε και δεν την ξεπερνάμε και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το μέλλον να αποκληρώνει το παρελθόν. Γι’ αυτό επιμένουμε με ονοματεπώνυμα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”, υπογράμμισε η κ. Λιακούλη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα