Εβραίοι, Σέρβοι και Ρομά συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια του «Κροατικού Άουσβιτς»

Εβραίοι, Σέρβοι και Ρομά της Κροατίας συμμετείχαν σήμερα στην τελετή για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα του στρατοπέδου Γιασένοβατς, που αποκαλείται το «Κροατικό Άουσβιτς», για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια που μποϊκόταραν τη σχετική εκδήλωση για να καταγγείλουν την άνοδο του «αναθεωρητισμού» στη χώρα.

Το στρατόπεδο τελούσε υπό την ηγεσία του καθεστώτος των Ουστάσι, που είχε συμμαχήσει με τους Ναζί και είχε καταδιώξει και αφανίσει στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους, Ρομά και Κροάτες αντιφασίστες.

Σήμερα, ημέρα που σηματοδοτεί την 75η επέτειο από τη διάλυση του στρατοπέδου, εκπρόσωποι των Σέρβων, των Ρομά, των Εβραίων, αλλά και των Κροατών αντιφασιστών, συμμετείχαν στους εορτασμούς στο πλευρό υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κροατικού κράτους, για να τιμήσουν τα θύματα μπροστά στο μνημείο που ανεγέρθηκε στη μνήμη τους κι έχει σχήμα πετάλων λουλουδιού.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους αυτούς, η φετινή συμμετοχή τους στην τελετή μνήμης έχει το νόημα να δείξουν την αλληλεγγύη τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και αποσκοπεί στο να ξεκινήσει ο διάλογος με τις αρχές για τη μισαλλοδοξία που κυριαρχεί στη χώρα.

«Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει, όμως δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που έχει προκληθεί από την πανδημία (…) αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην τελετή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όγκνιεν Κράους, επικεφαλής μιας οργάνωσης – ομπρέλας που περιλαμβάνει εβραϊκές ενώσεις.

«Επίσης, έχουμε τείνει χείρα φιλίας (στην κυβέρνηση) ώστε να συζητήσουμε για τα φλέγοντα ζητήματα (…) και για να διαγράψουμε τις κηλίδες που ο ιστορικός αναθεωρητισμός έχει αφήσει πάνω στην Κροατία. Θέλουμε δράσεις, όχι λόγια», πρόσθεσε. Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας δέχεται τα τελευταία χρόνια πολλούς μύδρους για τη βραδύτητά της να αντιδράσει απέναντι στην αναβίωση της ιδεολογίας των Ουστάσι.

Οι οργανώσεις των θυμάτων της φασιστικής θηριωδίας, οι οποίες διοργανώνουν τη δική τους, ξεχωριστή, τελετή μνήμης από το 2016, εξέφρασαν ιδιαίτερα την αγανάκτησή τους όταν στο Γιασένοβατς αναρτήθηκε μια αναμνηστική πλάκα, που αναπαρήγε ένα ένα σύνθημα του φιλοναζιστικού καθεστώτος των Ουστάσι, το Za Dom Spremni (σ’ ετοιμότητα για την πατρίδα). Η πλάκα, την οποία τοποθέτησαν πρώην παραστρατιωτικοί υπερεθνικιστές Κροάτες, έχει απομακρυνθεί μεν από το στρατόπεδο, αλλά έχει επανατοποθετηθεί σε άλλη τοποθεσία σε απόσταση περίπου 10 χλμ από αυτό.

Στο έδαφος του βραχύβιου Κροατικού Ανεξάρτητου Κράτος (NDH) υπό το φασιστικό καθεστώς των Ουστάσι, που περιλάμβανε επίσης όλη τη Βοσνία κι είχε συμμαχήσει με τη ναζιστική Γερμανία, υπήρχαν περίπου 80 στρατόπεδα κράτησης. Το στρατόπεδο θανάτου του Γιασένοβατς ήταν το μεγαλύτερο και πιο βάναυσο από αυτά. Πολλοί κρατούμενοι εκτελέσθηκαν με σφυριά, με μαχαίρι ή με λιθοβολισμό.

Ο αριθμός των θυμάτων αποτελεί ακόμη ένα αμφιλεγόμενο θέμα, ιδίως μετά τους αιματηρούς πολέμους που κατέληξαν στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας στα χρόνια του ’90. Οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς κυμαίνονται από περίπου 83.000, σύμφωνα με το Μουσείο Γιασένοβατς, έως τα 700.000 θύματα, όπως υποστηρίζουν οι σερβικές πηγές. Από την πλευρά του, το Μουσείο του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον υπολογίζει τον αριθμό των θυμάτων σε 100.000.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα