Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής: Η Ουάσιγκτον πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος της

Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην πρόσφατη διπλωματική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προσφέρει πληροφορίες για το ποιοι είναι οι αληθινοί σύμμαχοι της Αμερικής, δήλωσε ο Michael Makovsky, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA), στο Newsweek.

«Η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ όχι μόνο προάγει τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ, αλλά προσφέρει μια σπάνια στιγμή αποσαφήνισης σχετικά με το ποιοι είναι οι εταίροι της Αμερικής – και ποιοι δεν είναι, και δεν αξίζουν να είναι», έγραψε ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Παρασκευή, αφού η χώρα του Κόλπου υπέγραψε συμφωνία εξομάλυνσης -που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ- με το Ισραήλ.

Ο Μακόβσκι χαρακτήρισε την «έντονη» απάντηση του Ερντογάν ως μπελά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι σύμμαχοι και με τους τρεις περιφερειακούς παίκτες Τουρκία, Ισραήλ και ΗΑΕ. «Οι καταγγελίες του Ερντογάν επιβεβαιώνουν τη θέση του ανάμεσα στους αντι-Ισραηλινούς, τους αντι-Αμερικανούς, τους ισλαμιστές και τους ρεβιζιονιστές της Μέσης Ανατολής».

Ο πρόεδρος της JINSA ανέφερε πολλές περιπτώσεις στις οποίες η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένων της υποστήριξης της παν-ισλαμικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του οπλισμού και της προστασίας των τζιχαντιστών στη Συρία και επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν την τουρκική επικράτεια, ορθώνοντας τείχη στις προσπάθειες των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τουρκικές στρατιωτικές βάσεις για να πολεμήσετε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), των επιθέσεων στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν το ISIS και της απειλητικής ρητορείας του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ.

«Αυτό το ιστορικό, και ειδικά η αγορά ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος, έχει κάνει τους Αμερικανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον Ερντογάν», ανέφερε ο Μακόβσκι, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αγορά S-400.

Η Ουάσινγκτον λέει ότι η αγορά της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ, επιτρέποντας στη Ρωσία να τα μελετήσει. Οι Αμερικανοί νομοθέτες ζήτησαν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για το θέμα, ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διατηρεί τις θερμές σχέσεις με τον Ερντογάν, έκανε πίσω.

«Ωστόσο, η τάση να θεωρείται ο Ερντογάν ως αξιόπιστος εταίρος παραμένει. Η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ και φιλοξενεί μια σημαντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ », έγραψε ο Μακόβσκι. «Πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα στραφεί στον Ερντογάν για βοήθεια, πιο πρόσφατα για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία και το Ιράν».

Ο Μακόβσκι πρότεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να σπάσουν την «παλιά συνήθεια» και να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία δεν είναι «σύμμαχος των ΗΠΑ», αρνούμενες στη χώρα αυτή να έχει ειδική μεταχείριση, και να συνεργάζονται μόνο όταν τα τουρκικά και αμερικανικά συμφέροντα ευθυγραμμίζονται, αλλά παράλληλα να καταβάλλουν προσπάθειες για τον έλεγχο της επιρροής της Τουρκίας.

Συνέστησε επίσης την Ουάσινγκτον να ενισχύσει τους δεσμούς με τους Σύρους Κούρδους και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό που υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ, με επικεφαλής τον «πονηρό» στρατηγό Khalifa Haftar, ο οποίος πολεμά ενάντια στην υποστηριζόμενη από την Τουρκία ισλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα διατηρούν ρόλο «πατατηρητή» στη σύγκρουση της Λιβύης.

Ο Μακόβσκι πρότεινε επίσης στην Ουάσινγκτον να μετακινήσει στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξουν την Ελλάδα στην τελευταία εδαφική αντιπαράθεσή της με την Τουρκία. Οι πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο μετά την προσπάθεια της Τουρκίας να εξερευνήσει για φυσικούς πόρους στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα.

«Το Πεντάγωνο θα πρέπει επίσης να ανακατανείμει ορισμένα στρατιωτικά στοιχεία της από την Τουρκία στην Ελλάδα – επίσης σύμμαχο του ΝΑΤΟ και μία χώρα που είναι δημοκρατική και έχει φιλοαμερικανό πρωθυπουργό – σταθμεύοντας περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα, ενισχύοντας την ελληνική άμυνα και υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις έναντι της Τουρκίας εξ ονόματος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της», ανέφερε ακόμη.

Ο Μακόβσκι ζήτησε επίσης ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τουρκικό λαό, «εκφράζοντας την ελπίδα για την επανέναρξη μιας σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας».

Πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα