Evergrande: Η Κίνα υποβάλλεται σε τεστ αντοχών, με τον πλανήτη να παρακολουθεί

Tο υβριδικό οικονομικό μοντέλο, μέσω του οποίου διοικείται και γιγαντώνεται η Κίνα, αυτό το αμάλγαμα καπιταλισμού και ελεύθερης αγοράς, υπό ένα πιο αυστηρό μοντέλο κρατικής καθοδήγησης και ελέγχου, σε σχέση μ’ ό,τι ισχύει στη Δύση, κλυδωνίζεται ισχυρά. Η «κατάρρευση»  της Evergrande, η οποία αποτελεί εκ των βασικών παικτών στην κινεζική αγορά ακινήτων, κλονίζει τον ασιατικό γίγαντα που καλείται να διαχειριστεί μια πρώτου μεγέθους κρίση, που δεν απειλεί μόνο την οικονομία του αλλά και την παγκόσμια ισορροπία.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών και οικονομολόγων δεν συμμερίζεται τον «τρόμο», ο οποίος απλώθηκε με τεράστια ταχύτητα τη Δευτέρα (20/9) στις διεθνείς αγορές, επισκιάζοντας τα πάντα. Δεν πρόκειται να επαναληφθεί το «φαινόμενο» της Lehman Brothers, υποστηρίζουν οι ειδικοί, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά κινδύνου που διατρέχει η Evergrande και οι εν γένει «συνθήκες», δεν ευνοούν ή καλύτερα δεν συνηγορούν στην απότομη και χωρίς έλεγχο κατάρρευση της εταιρείας, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ακόμη και υπό αυτό το πρίσμα, όμως, η «περιπέτεια» της Evergrande, δύναται να μεταδώσει το «μικρόβιο» της αμφιβολίας και της ανασφάλειας στις παγκόσμιες αγορές, ιδίως αν η διοίκηση της εταιρείας και κυρίως η κινεζική κυβέρνηση, χρονοτριβήσει στην εξεύρεση λύσης.

Ούτως ή άλλως, δυτικοί «οικονομικοί» κολοσσοί» που έχουν μεγάλη διασύνδεση ή αλλιώς έκθεση με την οικονομία της Κίνας, βρίσκονται πιο κοντά στο πρόβλημα και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να επηρεαστούν αρνητικά.

Το μείζον ερώτημα, όμως, είναι τι θα συμβεί με την κινεζική οικονομία. Το Πεκίνο έχει γιγαντωθεί οικονομικά, «καλπάζει» σ’ ό,τι αφορά στο ρυθμό ανάπτυξης και απειλεί ευθέως την κυριαρχία ακόμη και των ΗΠΑ. Όλα τα στοιχεία, μάλιστα, συνηγορούν, ότι έως το 2028, δύναται να εκθρονίσει την Ουάσιγκτον από τον θώκο της κορυφαίας οικονομικής δύναμης του πλανήτη. Συνεπώς, η άμεση και συνάμα κατάλληλη αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά ακινήτων, αποτελεί εξόχως κρίσιμο τεστ αντοχών για το Πεκίνο.

Πόσο κινδυνεύει η Κίνα;

Πόσο στ’ αλήθεια κινδυνεύει η Κίνα, είναι το ερώτημα που πλανάται παντού. Δεν υφίσταται… κινδυνόμετρο, αλλά το Πεκίνο βρίσκεται μπροστά σ’ ένα δύσκολο σταυροδρόμι, που αν λοξοδρομήσει, τότε ενδέχεται να προκαλέσει συθέμελους κλυδωνισμούς σ’ όλο το κινεζικό οικοδόμημα. Τα ανησυχητικά στοιχεία, που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος είναι τα εξής: η στεγαστική αγορά της Κίνας αντιστοιχεί στο 20% του κινεζικού ΑΕΠ και το real estate (το σύνολο εργασιών, δραστηριοτήτων, υπηρεσιών), στο 30%. Η έκθεση αλλά και η επιρροή της εν λόγω αγοράς ακινήτων και προφανώς της Εvergrande στην κινεζική οικονομία, είναι ολοφάνερη και αδιαμφισβήτητη. Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό που, δεν αποτυπώνεται άμεσα στους εν λόγω αριθμούς, αλλά αποτελεί ποιοτικό χαρακτηριστικό της περίπτωσης Evergrande, που «ενισχύει» την επικινδυνότητα του εν εξελίξει φαινομένου.

Στην Κίνα η «κουλτούρα» της ιδιοκτησίας ακινήτου είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη, καθότι λογίζεται ως ενδεδειγμένη έως και απαραίτητη επένδυση για μια οικογένεια. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι η ιδιοκτησία κατοικιών ανέρχεται στο 90%.

Η στεγαστική αγορά αποτελεί προμετωπίδα στο εγχώριο οικονομικό «γίγνεσθαι» της Κίνας και η αντιμετώπιση της κρίσης που δημιουργείται, ένα τεράστιο στοίχημα για την πολιτική ηγεσία της χώρας. Το πρόβλημα έχει όλες τις «προϋποθέσεις» για να μετατραπεί σε συστημικό εντός της Κίνας, επηρεάζοντας πολύ τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν δεν το έχει κάνει έως σήμερα.

Άπαντες περιμένουν την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Πεκίνο, προκειμένου να αποτρέψει την διασπορά της κρίσης, τη «μόλυνση» των τραπεζών της από τον ιό της Evergrande. Το εγχείρημα διάσωσης της επιχείρησης και ταυτόχρονα της αποφυγής πρόκλησης κοινωνικών αναταραχών, μιας και πάνω από 1,4 εκατ.ευρώ Κινέζοι έχουν δώσει προκαταβολές στην Evergrande για την παράδοση σπιτιών, είναι δύσκολο και πολύπλοκο.

H Kίνα καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι «γίγαντας με πήλινα πόδια» και πως διαθέτει την τεχνογνωσία αλλά και τα εχέγγυα, για να βγει σχετικώς αλώβητη από την κρίση.

«

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα