Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Ιούν 6th, 2016

Euroworking Group:«Time out» μέχρι την Τρίτη και το πράσινο φως για τη δόση

Το EuroWorking Group περιμένει το επόμενο 24ωρο/α η κυβέρνηση να ολοκληρώσει  την εφαρμογή των προαπαιτούμενων,προκειμένου.να διευθετήσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν τη δόση των 7,5 δις ευρώ.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι αύριο.
ulkukl
Πιο συγκεκριμένα, οι τελευταίες λεπτομέρειες αφορούν ορισμένες διοικητικές εγκυκλίους, τη συμφωνία για το Ελληνικό, τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom και, τέλος, το σχέδιο εργασίας της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, στο οποίο είναι ανάγκη να σημειωθεί «πρόοδος».
«Έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ» τόνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών  μετά το τέλος της  τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, λέγοντας παράλληλα πως «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση την εκταμίευση της δόσης.
Η κυβέρνηση  περιμένει να πάρει το πράσινο φως την Πέμπτη από το Euroworking Group, κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως ακόμη και την Παρασκευή θα μπορούσε να συγκληθεί το ΔΣ του ESEM για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων».Επίσης, εξήγησε, η εν λόγω πρόοδος επαληθεύεται τώρα από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup.Ήδη από το πρωί ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θετική επί της αρχής.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα με τηλεδιάσκεψη.

«Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ανοικτά θέματα που παραμένουν είναι η οριστική διευθέτηση της παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά και η ένταξη του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo