Eurostat: Σημαντική υποχώρηση στο 2,3% του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο – Αύξηση στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Αυξητικές τάσεις που ξεπέρασαν ελαφρώς τις προβλέψεις παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, με την Ελλάδα όμως να ακολουθεί αντίθετη πορεία καθώς είδε τις πιέσεις στις τιμές να αποκλιμακώνονται έντονα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη έτρεξε τον Μάιο με 2,6% ετησίως από το 2,4% του Απριλίου, ξεπερνώντας ελαφρώς την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση στο 2,5%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, η σύγκριση Μαΐου – Απριλίου έδειξε ότι οι τιμές στην ευρωζώνη αυξήθηκαν με ρυθμό 0,2%, επιβραδύνοντας από την αύξηση 0,6% τη σύγκρισης του περασμένου διμήνου.

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η πορεία στην Ελλάδα όμως, που είδε τον δείκτη να υποχωρεί έντονα στο 2,3% ετησίως από το 3,2% του περασμένου μήνα.

Χαρακτηριστικό ήταν μάλιστα ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που εμφάνισε πτώση σε μηνιαίο επίπεδο, καθώς η σύγκριση Μαΐου – Απριλίου έδειξε ότι ο δείκτης κινήθηκε στο -0,3%.

Σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, το μέτρο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των καπνικών και το οποίο παρακολουθεί πιο στενά η ΕΚΤ, παρουσίασε επίσης μικρή αύξησης.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιτάχυνε τον Μάιο στο 2,9% ετησίως από το 2,7% του περασμένου μήνα. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 0,4% επιβραδύνοντας επίσης, όπως και ο γενικός, από το 0,7% της περασμένης μηνιαίας σύγκρισης.

Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, ο κρίσιμος (για τις μακροπρόθεσμες τάσεις) κλάδος των υπηρεσιών είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση του πληθωρισμού καθώς αυξήθηκε με ρυθμό 4,1% ετησίως τον Μάιο από το 3,7%.

Eurostat: Σημαντική υποχώρηση στο 2,3% του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο - Αύξηση στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Κάτι που, όπως σημειώνει το Reuters, ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει τις μεγαλύτερες του εκτιμώμενου αυξήσεις μισθών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι οποίες ενίσχυσαν τα εισοδήματα των καταναλωτών έπειτα από χρόνια αυξήσεων κάτω από τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Αντίθετα, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνικά παρουσίασε υποχώρηση στο 2,6% ετησίως από το 2,8% τον Απρίλιο, τα μη ενεργειακά αγαθά στο 0,8% από το 0,9% και οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 0,3% ετησίως μετά την πτώση 0,6% του περασμένου μήνα.

Στις κατά τόπους μετρήσεις ανά χωρά, οι υψηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού τον Μάιο ήταν στο Βέλγιο με 4,9% ετησίως, την Κροατία με 4,3% και την Πορτογαλία με 3,9%.

Αντίθετα, η Λετονία είδε τις τιμές να παρουσιάζουν αύξηση κατά μόλις 0,2% ετησίως, η Φινλανδία κατά 0,5% και η Ιταλία κατά 0,8%.

Eurostat: Ισχυρή υποχώρηση στο 2,3% του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο - Αύξηση στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Σε μηνιαίο επίπεδο όπως προαναφέρθηκε η μοναδική χώρα με μείωση ήταν η Ελλάδα με -0,3%, ενώ οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Μάλτα με +1,6%, την Κύπρο με +1,2% και την Πορτογαλία με +1,1%.

Υπενθυμίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει στόχο πληθωρισμού γύρω από το 2%, συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη και παρά τις αυξητικές τάσεις που παρουσίασαν οι τιμές είναι ευρέως αναμενόμενο ότι θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων του τρέχοντα κύκλου νομισματική σύσφιξης.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, οι αξιωματούχοι της είναι μοιρασμένοι, με ορισμένους όπως ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιόαχιμ Νάγκελ να μην βλέπουν λόγο για περαιτέρω κινήσεις στα επιτόκια μετά την επικείμενη μείωση του Ιουνίου, ενώ αντίθετα ο Γάλλος Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε πρόσφατα ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί και μία δεύτερη μείωση τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα