

Το 45,8% των αφίξεων τουριστών από όλο τον κόσμο δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022, παρότι φιλοξενεί μόλις το 5,8% του παγκόσμιου πληθυσμού και αποτελεί το 3% της διεθνούς έκτασης γης.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Eurostat με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, στους 10 κορυφαίους προορισμούς διεθνώς συγκαταλέγονται έξι χώρες της Ε.Ε.: η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Αυστρία.
Σε επίπεδο Ε.Ε., οι διεθνείς τουρίστες, δηλαδή όσοι έρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. και εκτός, έκλεισαν κατά μέσον όρο το 43% των συνολικών διανυκτερεύσεων που καταγράφηκαν πέρυσι. Η Μάλτα κέρδισε την κορυφαία θέση με το 92% των διανυκτερεύσεων να αποδίδεται σε ξένους τουρίστες. Ακολουθούν η Κροατία και η Κύπρος με 91% αμφότερες και έπειτα το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα με 86% και 84% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη Eurostat, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα έφτασε σχεδόν τα 111,55 εκατ., ξεπερνώντας σημαντικά τα επίπεδα του 2021 (58,93 εκατ.) και βέβαια του 2020 (26,2 εκατ). Ωστόσο, ο αριθμός δεν κατάφερε να ξεπεράσει το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 και του 2018 με 119,97 εκατ. και 118,88 εκατ.
Σε απόλυτους αριθμούς, ο υψηλότερος αριθμός διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών στην Ε.Ε. καταγράφηκε στην Ισπανία (271,44 εκατ.) και την Ιταλία (201 εκατ.). Μάλιστα, στις δύο αυτές χώρες καταγράφηκε το 40% όλων των διανυκτερεύσεων από ξένους τουρίστες στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με την Eurostat, βέβαια, η υπερβολική εξάρτηση μιας οικονομίας από τον διεθνή τουρισμό μπορεί να καταστήσει τη χώρα πιο ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, όπως τις φυσικές καταστροφές ή τις πανδημίες που επιβαρύνουν την τουριστική κίνηση.
Σημειώνεται ότι οι τουρίστες που ταξιδεύουν εντός των εθνικών τους συνόρων στην Ε.Ε. ευθύνονται για το 57% όλων των διανυκτερεύσεων που καταγράφηκαν το 2022 στο μπλοκ.
Σχετικά Νέα
Η Qatar Airways θα αγοράσει 160 αεροσκάφη από την Boeing έναντι 200 δισεκ. δολαρίων
Το Κατάρ υπέγραψε σήμερα μια συμφωνία για την αγορά δεκάδων αεροσκαφών από την αμερικανική.
Αίγυπτος: Συμφωνίες με ξένες εταιρείες για έρευνες πετρελαίου και επενδύσεις $221 εκατ.
Το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου υπέγραψε την Τετάρτη πέντε συμφωνίες με διάφορες ξένες εταιρείες.
Η Εσθονία καλεί Ρώσο διπλωμάτη μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό μαχητικό
Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας κάλεσε τον ανώτατο αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας μετά την.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το Ισραήλ δημιουργεί τις συνθήκες για το “ξερίζωμα των Παλαιστινίων”
Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλε σήμερα το Ισραήλ ότι δημιουργεί τις συνθήκες για.