Eurogroup: Ενισχυμένη παρακολούθηση χωρίς πιστοληπτική γραμμή μετά το μνημόνιο

Ολοκληρώθηκε η σημερινή άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν για το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει το Μέγαρο Μαξίμου για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Tο Eurogroup υποδέχθηκε με θέρμη το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να είναι ιδιαίτερα χαρούμενος από την έκβαση της συνεδρίασης, ενώ είναι γεγονός πως μετά τα θετικά μηνύματα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με το τέλος του Eurogroup οδήγησαν σε Ράλι τα ελληνικά ομόλογα. Στο 3,9% η απόδοση του 10ετούς, στο 2,99% του πενταετούς.

Ο κ. Τσακαλώτος μετά το πέρας της συνόδου σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου που είναι αυτό που θέλαμε. Στις 14 Μαΐου επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να λήξει η τεχνική συμφωνία».

«Θα έχουμε ενισχυμένη παρακολούθηση που ουδεμία σχέση έχει με αξιολογήσεις, προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις. Δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα, προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Το Εurogroup υπογράμμισε ότι μετά το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα έχει μια «ενισχυμένη παρακολούθηση», είπε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας ότι «ουδεμία σχέση έχει με την πιστοληπτική γραμμή, πόσω δε μάλλον με τις αξιολογήσεις που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις». Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι εφόσον δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα.

Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε ο ίδιος σήμερα στο Eurogroup, ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε την ικανοποίηση των θεσμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης «έλαβε πολλούς επαίνους» στο Eurogroup και υπογραμμίστηκε ότι το μείγμα των μέτρων και παρεμβάσεων που προτείνονται σε αυτό θα φέρει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Τέλος, για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή ως τις 21 Ιουνίου.

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μίλησε με θετικά λόγια για τη στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη.

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι για τη μεταμνημονιακή εποχή η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν για «ενισχυμένη» εποπτεία.

Για συνολική συμφωνία σχετικά με την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά και για τις αποφάσεις για το χρέος ο Μ. Σεντένο παρέπεμψε, όπως αναμενόταν, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να πετύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA), γνωστοποίησε ο ίδιος και σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Το Eurogroup χαιρέτισε τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε η Eurostat, με το Μ. Σεντένο να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία, ειδικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα στο παρελθόν.

Μοσκοβισί: Στο επόμενο Eurogroup το χρέος

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα οδηγούν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

«Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος που όλοι ασπάζονται, πρέπει να φτάσουμε εκεί μαζί, είπε.

Σε ότι αφορά το χρέος είπε ότι χρειάζονται περαιτέρω προπαρασκευαστικές εργασίες και γι’ αυτό το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup.

Για το αναπτυξιακό σχέδιο ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι ακούστηκαν με προσοχή οι προτάσεις της Ελλάδας.

«Είναι σημαντικό οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες να συνεχιστούν και αυτή η στρατηγική που σχεδιάζεται από την Αθήνα πρέπει να υπάρχει. Θα χρειαστεί να διευκρινιστούν κάποια θέματα αλλά είμαστε σε καλή τροχιά και οι υπουργοί πήραν θετική στάση για το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του προγράμματος «γύρισμα σελίδας» και τόνισε ότι η εφαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το πρόγραμμα.

«Γι’ αυτό χρειάζεται μηχανισμός στήριξης της εφαρμογής αλλά και καθαρές δημοσιονομικές πολιτικές. Το πλαίσιο θα πρέπει να δημιουργηθεί για να δώσει εμπιστοσύνη στις αγορές. Θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος: αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει και δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος. Δεν είναι στην ατζέντα», διευκρίνισε.

Σχετικά Νέα