Εurobank: Το real estate θα φέρνει έσοδα πάνω από €100 εκατ. κατ’ έτος

Έχοντας ήδη ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 6.000 ακινήτων αξίας 2,1 δισ. ευρώ και σκοπεύοντας να επενδύσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ σε ακίνητα έως το 2022, τα έσοδα που έχει λαμβάνειν η Eurobank από τη διαχείριση του real estate μετά την προσθήκη και των νέων έργων θα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Τη στρατηγική του ομίλου στο real estate ανέλυσαν λεπτομερώς την περασμένη Παρασκευή οι επιτελείς του ομίλου, ο οποίος μετά τη συγχώνευση με την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ τον περασμένο Μάιο κατατάσσει τον συγκεκριμένο κλάδο σε «ένα πολύ σημαντικό asset για την τράπεζα».

H διαχείριση των ακινήτων της Eurobank και οι επενδύσεις της στο Real Estate πραγματοποιούνται με την υποστήριξη, τη συνδρομή και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της Grivalia Management Company, της νέας εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας η οποία ιδρύθηκε πριν τη συγχώνευση με την Eurobank και περιλαμβάνει, την ομάδα της Grivalia Properties, με τη σημαντική εμπειρία που είχε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κτηματαγορά, αλλά και εξειδικευμένα στελέχη που ήταν αρμόδια για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της τράπεζας.

Οι νέες επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ αφορούν κυρίως σε υφιστάμενα επαγγελματικά ακίνητα που έχουν ήδη ενταχθεί, λόγω της Grivalia στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου (π.χ. στο επαγγελματικό συγκρότημα Pireaus Port Plaza στον Πειραιά, στο πρώην κτίριο της Ελευθεροτυπίας στο Νέο Κόσμο για τη μετατροπή του σε «πράσινα» γραφεία, στο συγκρότημα γραφείων στον Αλιμο των 25.000 τ.μ. που ξεκίνησε ως εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων και ανακασκευάζεται επίσης ως «πράσινο» κ.α.) αλλά και σε νέα ακίνητα που μπορεί να κρίνονται ως «ευκαιρία» για τον όμιλο.

Οι νέες επενδύσεις θα ενισχύσουν και τα ετήσια έσοδα από τα ακίνητα σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ, τα έσοδα της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία όταν συγχωνεύτηκε με τη Eurobank είχε έσοδα από τη διαχείριση ακινήτων ύψους 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν την ίδια την τράπεζα.

Η στρατηγική

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της η τράπεζα, πέραν της αξιοποίησης μεγάλων ακινήτων επενδυτικού ενδιαφέροντος ακολουθεί κι άλλες μεθόδους για την αξιοποίηση του συνόλου του χαρτοφυλακίου της. Σημειώνεται ότι από το χαρτοφυλάκιο των 2,1 δισ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων (1,7 δισ. ευρώ ή 80%) βρίσκονται στην Ελλάδα και αφορούν κυρίως επενδυτικά ή ιδιοχρησιμοποιούμενα από την τράπεζα ακίνητα (καταστήματα, αποθηκευτικούς χώρους και κτίρια γραφείων).

«Το χαρτοφυλάκιό μας χαρακτηρίζεται από μέγεθος και ποικιλομορφία. Συμπεριλαμβάνει δηλαδή ακίνητα από όλους του κλάδους, εμπορικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, οικιστικά. Παρόλο που αυτό το asset δεν αποτελεί αμιγώς τραπεζική δραστηριότητα, εν τούτοις, για εμάς, πρόκειται για ένα σημαντικό κεφάλαιο με προοπτική ανάπτυξης και κερδοφορίας που διαχειριζόμαστε, αντλώντας την απαιτούμενη εξειδίκευση και εμπειρία μέσα από τη συνεργασία μας με την Grivalia Management Company και την ομάδα του Γιώργου Χρυσικού που έχουν προετοιμάσει τα μεγαλύτερα και, ίσως, πιο εμβληματικά project και τα οποία αποτελούν μοντέλα ανάπτυξης για την αγορά του Real Estate», ανέφερε χαρακτηριστικά την περασμένη Παρασκευή ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου στα ακίνητα, σημαντική είναι η συμβολή της θυγατρικής του ομίλου, Eurobank Leasing Χρηματοδοτικές Μισθώσεις. Για τα ακίνητα των χρηματοδοτικών μισθώσεων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, η εταιρεία αναλαμβάνει τη διαχείριση και την εκμετάλλευσή τους σε συνεργασία με την Eurobank και την Grivalia ManCo, με σκοπό τη διάθεσή τους για πώληση, χρηματοδοτική ή εμπορική μίσθωση. Να σημειωθεί ότι, ορισμένα από τα μεγαλύτερα επαγγελματικά ακίνητα ιδιοκτησίας της Eurobank Leasing, έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα πώλησης πακέτου ακινήτων Opus του ομίλου.

Έχοντας ως προτεραιότητά της να είναι συνεπής με τον κεντρικό της στόχο που είναι η μείωση της έκθεσής της σε ακίνητα μεσοπρόθεσμα, η Eurobank υιοθετεί προγράμματα ενεργούς διαχείρισης μεγάλου όγκου ακινήτων (οικιστικών, γραφείων, καταστημάτων κ.λπ.) ρευστοποιώντας χαρτοφυλάκια ή και μεμονωμένα ακίνητα.
Ήδη έχουν υλοποιηθεί – εντός του 2019 – τρεις σημαντικές συναλλαγές (Opus Resi, Star) για τη μεταβίβαση 1.000 περίπου ακινήτων ενώ έχει δρομολογηθεί μία ακόμη συναλλαγή που αφορά τη μεταβίβαση 250 – 300 ακινήτων η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2020.

Σημειώνεται επίσης ότι η Eurobank, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο αριθμό οικιστικών ακινήτων ως δυνητικά επενδυτικά ακίνητα και επενδύει σε αυτά προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητά τους και να αποκομίσει σημαντικά έσοδα, προχωρώντας κυρίως στη μίσθωσή τους. Πρόκειται για 1.200 περίπου ακίνητα (εκτιμώμενης αξίας περί τα 150 εκατ. ευρώ), από μία «δεξαμενή» 3.500 ακινήτων ανά την Ελλάδα, για την πλειονότητα των οποίων η προσφορότερη μέθοδος αξιοποίησης φαίνεται να είναι η μακροχρόνια μίσθωση.

Ο Αντιπρόεδρος ΔΣ της Eurobank & Διευθύνων Σύμβουλος της Grivalia Management Company, κ. Γιώργος Χρυσικός, με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Σταύρο Ιωάννου

Τα τουριστικά ακίνητα

Το «παρών» δηλώνει ο όμιλος και στον τομέα των τουριστικών ακινήτων, κυρίως μέσω της Grivalia Hospitality, όπου η Eurobank συμμετέχει με 25%. Από τα πλέον σημαντικά έργα που «τρέχει» ο όμιλος είναι αυτό για την αναβίωση του ιστορικού 5άστερου συγκροτήματος στα Αστέρια της Γλυφάδας, για το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθούν πρώτα οι αρχαιολογικές εργασίες εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, ώστε να ξεκινήσει εν συνεχεία η κατασκευή, για την οποία υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίοδος 18μήνου.

Την άνοιξη του 2021 αναμένεται να λειτουργήσει το νέο boutique ξενοδοχείο στο ιστορικό Ολυμπος Νάουσα της Θεσσαλονίκης, όπου η τράπεζα ελέγχει το 65% της εταιρείας ΟΛΝΑ ΑΞΤΕ και το υπόλοιπο 35% ανήκει στον όμιλο Τορνιβούκα.

H  Grivalia Hospitality, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της επιπλέον το 85% του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το 60% του Pearl Island στον Παναμά και το ξενοδοχειακό συγκρότημα Meli Palace στην Κρήτη, εξετάζει και νέες επενδυτικές κινήσεις, ενώ ήδη έχει αγοράσει υφιστάμενο ξενοδοχείο, το οποίο ανακαινίζεται στην Πάρο. Επίσης στις Κυκλάδες, στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου προωθείται μία ακόμη μεγάλη επένδυση για την ανάπτυξη σε 95 στρέμματα συγκροτήματος 110- 120 κλειδιών, για το οποίο εντός του επόμενου μήνα θα βγει στον αέρα η δημόσια διαβούλευση.

Σχετικά Νέα