Έτσι θα πραγματοποιούνται οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας

Θέμα ημερών είναι πλέον η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου, που σχετίζεται με τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, στο παρά πέντε των προωθούμενων αλλαγών, ο στόχος της κίνησης είναι διπλός. Από τη μία, να πέσουν τίτλοι τέλους στην ταλαιπωρία των πολιτών από τις μικρές διαδηλώσεις που κλείνουν ολόκληρο το κέντρο. Από την άλλη, να τεθούν ισχυρά αναχώματα στα έκτροπα που προκαλούν ομάδες, οι οποίες παρεισφρέουν στις πορείες.

Με βάση τους σχεδιασμούς, οι οποίο θα έρθουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια, σημείο –αιχμή θα αποτελέσει αυτό που θα αποκαλείται “εναλλακτική διαδρομή” και θα σχετίζεται με τις πορείες, οι οποίες έχουν περιορισμένους σε αριθμό διαδηλωτές και θα πραγματοποιούνται σε μέρος του οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή. Ειδικότερα, οι περιορισμοί θα αφορούν:

-Την κατάληψη μέρους του οδοστρώματος και όχι όλων των λωρίδων κυκλοφορίας.

-Τη μερική διαφοροποίηση της πορείας της διαδήλωσης.

-Τη δυνατότητα η αστυνομική αρχή “λόγω σοβαρής απειλής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής συγκεκριμένης περιοχής να υποδεικνύει ως εναλλακτική επιλογή, άλλες περιοχές κατάλληλες για τη διεξαγωγή της συνάθροισης”.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, σε περίπτωση που οι πορείες ή οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ενώ έχει απαγορευτεί νόμιμα η διεξαγωγή τους ή οι συμμετέχοντες δε συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί, θα είναι δυνατή η διάλυσή τους. Για την απαγόρευση επικείμενης συνάθροισης καθιερώνεται αρμοδιότητα της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας.

Ο “οργανωτής διαδήλωσης”

Καινοτομία στο σχέδιο νόμου θα είναι ο καθορισμός αυτού που θα αποκαλείται “οργανωτής της διαδήλωσης”. Αυτός:

-Θα έχει και αστικές ευθύνες για τυχόν ζημιές.

-Θα απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διαδήλωση και αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή των ζημιών.

“Με το νομοσχέδιο θα καθιερώσουμε το θεσμό του “αστυνομικού διαμεσολαβητή”. Θα αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ του επικεφαλής της επί τόπου αστυνομικής αρχής και του “οργανωτή” της διαδήλωσης, ώστε να διασφαλίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για την ομαλή διεξαγωγή της. Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα, σημειώνουν ότι το σχέδιο νόμου θα προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί νομίμως από την αστυνομία, αλλά και την “παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση ατόμων σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της”. Ταυτόχρονα, στα…σκαριά είναι νομοθετική διάταξη, η οποία θα διασφαλίζει:

-Την έγκαιρη προειδοποίηση για την προκήρυξη της απεργίας, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο επιβατικό κοινό να προγραμματίζει τις μετακινήσεις του και να μην ανακοινώνονται απεργίες και στάσεις εργασίας το προηγούμενο βράδυ.

-Τη μέριμνα, ώστε να εκτελείται τουλάχιστον ένα μέρος του προγραμματισμένου συγκοινωνιακού έργου τις ώρες αιχμής, με προσωπικό  ασφαλείας που θα προβλέπεται στη διάταξη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα