Έτοιμοι να πουν «όχι» στην Μέι οι 27 της ΕΕ για παράταση του Brexit ως τις 30 Ιουνίου

Στην απόρριψη της 30ής Ιουνίου που ζητεί η Τερέζα Μέι ως ημερομηνία για την αναβολή του διαζυγίου του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ενωση προσανατολίζονται οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν πως επιθυμία τους είναι να δοθεί βραχύτερη παράταση.

«Το θέμα της ημερομηνίας θα είναι απόφαση των αρχηγών των κρατών», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, αλλά «η κατεύθυνση» που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης των πρεσβευτών είναι να απορριφθεί η ημερομηνία της 30ής Ιουνίου και να προτιμηθεί μία πιο βραχυχρόνια παράταση, μέχρι τις 22 Μαΐου, για παράδειγμα».

Άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε στο AFP ότι η απόρριψη της 30ής Ιουνίου συγκέντρωσε «ευρεία πλειοψηφία», διευκρινίζοντας ότι πολλοί πρεσβευτές δεν είχαν λάβει οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους.

Μία τρίμηνη αναβολή «θα σημαίνει σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ», προειδοποιεί η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να οργανώσει ευρωεκλογές, εάν εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ στο χρονικό διάστημα 23-26 Μαΐου.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέσει σε κίνδυνο τη νομιμότητα του νέου Ευρωπαϊκού, προειδοποιεί η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει μία παράταση το αργότερο μέχρι τις 23 Μαΐου.

Τ. Μέι: Ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, η Τ. Μέι δήλωσε πως «είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο».

«Μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή», ανέφερε η Μέι. «Είναι σημαντικό το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία», πρόσθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Πρόεδρος Λιθουανίας: Το πιθανότερο να δοθεί παράταση ως τον Μάιο

Το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση μόνο έως τον Μάιο ή μεγαλύτερη παράταση με το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχει στις ευρωεκλογές, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι στο τραπέζι.

Είμαστε αισιόδοξοι, πρόσθεσε, αλλά οι χρόνοι είναι στα χέρια του βρετανικού κοινοβουλίου.

Κουρτς: Μια παράταση είναι καλύτερη από μια έξοδο χωρίς συμφωνία

Μια παράταση είναι καλύτερη από ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μπορεί να υπάρξει στήριξη προς μια παράταση, αλλά μόνο εάν απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να λάβει μέρος η Βρετανία στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο.

Ρούτε: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα

«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι»». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης να βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός. «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».

Σχετικά Νέα